Psi šeću bez povodaca, zaredali se napadi. Treba li vlasnike strože kažnjavati?

Foto: Index

ŠETANJE pasa s povodcem i brnjicom ili bez njih polemika je koja se vodi među vlasnicima pasa i građanima koji nemaju pse već godinama. Brnjice na psima danas uopće ne viđamo (nisu ni obavezne), povodce vidimo, no ne na svim psima. Nerijetko pse bez povodaca susrećemo u dječjim parkovima i na javnim površinama na kojima su psi zabranjeni, daleko od svojih vlasnika.

Zbog neodgovornih vlasnika koji pse ne drže na povodcu, često dolazi do napada pasa na ljude i nanošenja tjelesnih ozljeda. 

Posljednjih dana svjedoci smo nekoliko napada pasa na ljude. Na zagrebačkoj Malešnici u subotu je pas napao dječaka, koji je nakon incidenta završio u Klaićevoj bolnici. Kako nam je ispričala njegova majka, dječak se igrao u parku kod Gimnazije Lucijana Vranjanina kada je do njega dotrčao pas bez povodca, koji je bio s djecom bez roditeljskog nadzora, te ga ugrizao. Prije par dana u Dubravi je pas pasmine dogo canario izgrizao muškarca i ženu koji su šetali. On je dobio više ozljeda po rukama, a ona po glavi. Prekjučer je pas kojega je vlasnik držao bez nadzora kod Pakraca ugrizao 75-godišnju ženu.

Nisu to jedini slučajevi

Učestali su slučajevi napada opasnih pasa koji se drže u dvorištu ili šetaju bez povodca. U Zadru su se u travnju u istom danu dogodila dva napada u kojima su američki stafordi napali i ozlijedili jednog psa te usmrtili drugog kojeg je na povodcu šetao vlasnik. 

U Istri su se prošle godine zaredali napadi pa je u studenom zabilježeno čak 15 napada pasa zbog kojih je šest osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede. 

Prošlogodišnji napad šokirao je Zagrepčane kada je belgijski ovčar u blizini parka Maksimir napao trogodišnju djevojčicu. Očevici koji su se zatekli na mjestu događaja pokušali su smiriti psa kako djevojčici ne bi nanio još teže tjelesne ozljede. Majka je djevojčicu držala na tlu, a otac je psu pokušavao rastvoriti čeljust i spriječiti ga da je opet ugrize.

Nije ovo izoliran slučaj u kojem opasni psi napadaju djecu. Na splitskoj plaži je, prema navodima roditelja, jack russell terijer napao njihovo šestogodišnje dijete. Pas nije bio na povodcu, a nalazio se na plaži na kojoj nisu dozvoljeni psi. Zbog ozljeda dijete je zadržano u bolnici, a naposljetku je trebalo primiti i cjepivo protiv bjesnoće jer su otkrili da pas nije bio cijepljen. 

Ove godine u Međimurju dogodio se još jedan napad na dijete. Pas mješanac je uslijed nepažnje 39-godišnjeg vlasnika i propuštenog nadzora istrčao iz neograđenog dvorišta na ulicu i ugrizao dijete. Ozlijeđenom djetetu pružena je liječnička pomoć u ordinaciji opće medicine kojom prilikom je utvrđeno kako je lakše ozlijeđeno. Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 39-godišnji vlasnik psa kažnjen je kaznom od 200 eura.

Psi na zagrebačkim ulicama

Indexovi fotoreporteri na zagrebačkim ulicama i u parkovima zabilježili su vlasnike pasa koji su ih šetali bez povodca, a pojedini su bili i na nedozvoljenim javnim površinama, što je i novčano kažnjivo. 

Vlasnici šetnju bez povodca često opravdavaju veličinom psa ili uz riječi kako je miran i  bezopasan. Ipak, zakon kaže kako svi psi moraju biti na povodcu, neovisno o njihovoj veličini. No brnjicu velika većina pasa ne treba imati. Brnjicu bi morali imati samo opasni psi, a lista opasnih pasa u Hrvatskoj više ne postoji.

Koji su to psi opasni?

Prema pravilniku koji je prije petnaest godina donijelo Ministarstvo poljoprivrede, opasni psi nisu definirani pasminom, stoga doberman, cane corso ili vučjak nisu opasni psi ako suprotno ne odluči veterinarski inspektor.

Opasnim psima u Hrvatskoj smatraju se oni koji su ničim izazvani napali osobu ili drugog psa te ako su ih vlasnici uzgajali i dresirali za borbe pasa. U kategoriju opasnih pasa svrstana je tek jedna pasmina, terijer tipa bull i njegovi križanci koji ne potječu iz kontroliranog uzgoja te ne posjeduju rodovnicu. 

Bilo da se radi o dobermanu ili chihuahui, nakon napada na osobu ili drugog psa veterinarski inspektor će utvrditi radi li se o opasnom psu. Nakon toga obavezno se u knjižicu cijepljenja upisuje "opasan pas" te se obavještava i Hrvatski kinološki savez.

Opasan pas mora biti na povodcu i imati brnjicu

Vlasnici opasnih pasa obvezni su ih mikročipirati i kastrirati u roku od 14 dana te im omogućiti zatvoreni objekt primjerene veličine u kojem će boraviti. Obveze vlasnika prilikom šetnje opasnog psa razlikuju se od onih čiji psi nisu nikog napali. 

Prema pravilniku, opasnog psa smije šetati samo njegov vlasnik, i to na povodcu s brnjicom, te ga ne smije ustupiti drugoj osobi na čuvanje ili privremeni smještaj. Ni vlasnik mu ne može biti bilo tko, ta osoba mora biti starija od 21 godine, poslovno sposobna i neosuđivana za niz kaznenih djela.

Provodi li se zakon? 

U javnosti se rijetko viđaju psi s brnjicama, naročito u parkovima, a nerijetko su i bez povodca. Policija i veterinarska inspekcija zabilježe više stotina napada pasa na ljude godišnje.

Građani prijavljuju neodgovorne vlasnike pasa, a to potvrđuju i nadzori Veterinarske inspekcije nad držanjem kućnih ljubimaca. Prema njihovim podacima, do 30. rujna ukupno su obavili 1094 nadzora. Pokrenuli su  289 upravnih mjera, 240 prekršajnih mjera i optužnih prijedloga i podneseno je 10 kaznenih prijava. Lani su obavili 1477 nadzora te pokrenuli 527 upravnih mjera, 240 prekršajnih mjera i optužnih prijedloga te su podnijeli dvije kaznene prijave.

Pravilnik o opasnim psima regulira Ministarstvo poljoprivrede, a provode ga veterinarski inspektori. Kada je u pitanju način držanja i kretanja kućnih ljubimaca, za to je odgovorna lokalna samouprava čiju odluku provode komunalni redari. 

Zagrebačka policija lani zabilježila više prekršaja nego ove godine

Komunalni redari u suradnji sa zagrebačkom policijskom upravom provode Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca koju je donio Grad Zagreb 2018. godine. Po prijavi građana ili na poziv komunalnog redara ako dođe do napada psa, policajci izlaze na teren kako bi proveli kriminalističko istraživanje.

Iz zagrebačke policije potvrdili su kako se broj prekršaja zabilježenih zbog držanja životinja bez nadzora koje mogu ugroziti ili povrijediti građane smanjio u odnosu na prošlu godinu. 

"U prvih devet mjeseci ove godine na području uprave zabilježili smo 308 prekršaja, a to je 38 posto manje u odnosu na prošlu godinu, kada smo zabilježili 500 prekršaja za devet mjeseci. Što se tiče novčanih kazni za ove prekršaje, vlasnici će se kazniti iznosom od 200 do 1000 eura. Kada je u pitanju kaznena prijava, vlasnici mogu biti osuđeni na kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina", poručili su iz zagrebačke policijske uprave te dodali kako su zabilježili i veći broj kaznenih prijava. 

Za šetnju bez povodca ili brnjice kazna i do 300 eura 

Gradskom odlukom zabranjeno je šetanje pasa na dječjim igralištima, neograđenim dvorištima škola i vrtića, cvijetnjacima te na drugim javnim površinama koje su označene znakom s prekriženim likom psa. U javnom gradskom prijevozu svi psi moraju biti na povodcu i imati brnjicu. 

Iznimno od ove odluke, psi se mogu kretati bez povodca i uz nadzor vlasnika na 42 javne površine u Zagrebu koje su obilježene znakom. Novčanom kaznom od 80 do 300 eura kaznit će se vlasnici koji pse šetaju po nedozvoljenim površinama bez povodca ili druge opreme, poput brnjice za opasne pse. 

 

Pročitajte više