Ptičja gripa širi se zapadnom Europom

PTIČJA gripa u petak se nastavila širiti zapadnom Europom izazivajući strah i pojačane mjere predostrožnosti nakon što su u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji potvrđeni novi slučajevi H5N1, oblika virusa koji se može prenijeti na čovjeka i koji bi mogao biti smrtonosan.

U Njemačkoj je H5N1 utvrđen u četvrtak na devet labudova i jednoj guski pronađenim u Ruegenu, otoku na Baltičkome moru, gdje boravi kolonija od stotinjak tisuća divljih ptica, pa se tako broj uginulih životinja u zemlji popeo na trinaest.

Karantena za perad stupila je u petak na snagu na čitavom području, to jest dvanaest dana prije prvotno predviđenog dana 1. ožujka. Mjera će se provoditi do konca travnja. Ministar poljoprivrede Horst Seehofer upozorio je da očekuje da se bolest nastavi širiti zemljom i pozvao vlade saveznih zemalja da se pripreme za najgori scenarij. Seehofer je pozvao sve nadležne službe da rigorozno nadziru provođenje mjere karantene za svu domaću perad na području cijele države.

Treći slučaj zaraze visokopatogenim sojem virusa ptičje gripe otkriven je u Austriji, u Štajerskoj, pokrajini uz granicu sa Slovenijom, gdje je prvo pojavljivanje H5N1 potvrđeno na području Maribora (sjeveroistok zemlje).

U petak je Ljubljana naredila uvođenje karantene za perad u čitavoj zemlji, pošto su isto učinile Francuska, Danska, Republika Češka, Estonija, Nizozemska i Finska.

Izolacija koja će u ponedjeljak stupiti na snagu u Luksemburgu, najkasnije u ožujku proširit će se na Poljsku, Litvu i Latviju. Izvan EU-a, izolaciju peradi uvele su Norveška i Švicarska.

Rumunjska, europska zemlja kroz koju je ptičja gripa ušla u Europu, najteže je pogođena epizootijom, sa 31 potvrđenim žarištem i gubitcima koji se već sada procjenjuju na više od milijardu eura.

Otkako se 7. listopada na ušću Dunava pojavio prvi slučaj H5N1, vlasti u Bukureštu već su poklale oko 150.000 komada peradi, a taj bi se broj mogao još povećati, kako navodi sanitarno-veterinarska agencija, dok je potrošnja piletine pala za 40 posto.

U petak je ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio da prijeti opasnost od prenošenja zaraze na ljude u toj zemlji.

Bugarska, druga zemlja srednje Europe koja 2007. treba ući u EU, također plaća danak ovoj bolesti.

Pošto je koncem siječnja virus H5N1 utvrđen na uginulom labudu u Dunavu, nedaleko od Vidina (sjeverozapad), Bruxelles je zabranio uvoz žive peradi i pernate divljači iz Bugarske te proglasio djelomični embargo na uvoz mesa peradi i jaja.

Susjedna Grčka koja je u stanju pripravnosti otkako je početkom godine u Turskoj virus usmrtio četiri osobe, potvrdila je u četvrtak dva nova slučaja zaraženih labudova, pa se tako broj potvrđenih slučajeva s virusom H5N1 popeo na pet.

U petak su tri labuda s virusom H5 otkrivena u Rodopima i na Halkidici, 700 i 560 km od Atene.

Dva nova slučaja H5N1 također su prijavljena u Italiji. Na vratima EU-a, virus H5N1 potvrđen je u Ukrajini (22), Rusiji (5) i u Hrvatskoj (3).

U Francuskoj je uginuli labud pronađen je na autocesti južno od Lyona (središte-istok zemlje), ali ptica "nije uginula od ptičje gripe", priopćile su u petak lokalne vlasti u regiji Rhone.

Uginula životinja pronađena je u utorak, prema priopćenju lokalne uprave.

Virus H5N1 zasad nije utvrđen u Francuskoj, ali je zemlja u stanju pojačane pripravnosti, budući da stručnjaci smatraju kako je to područje "raskrižje migracija" i zapadnoeuropska zemlja kojom prolaz najveći broj ptica.

Francuska koja je usto najveći izvođač peradi u EU-u, odlučila je u srijedu da se perad na čitavom području mora držati u zatvorenom.

Nizozemske vlasti u petak su priopćile da testiraju dva uginula labuda na virus pričje gripe H5N1. Ministar poljoprivrede Cees Veerman je rezultate najavio za kasnije tijekom dana, te istaknuo da u Nizozemskoj nije pitanje da li će utvrditi virus ptičje gripe nego samo kada.

Nizozemska će sljedećeg tjedna zatražiti od Europske komisije dopuštenje za cijepljenje peradi uzgojene na otvorenom protiv virusa ptičje gripe, priopćio je u petak službeni predstavnik ministarstva poljoprivrede.

Nešto kasnije, Den Haag će zatražiti isto za perad iz industrijskog uzgoja, dodao je predstavnik koji je najavio i da od ponedjeljka u Nizozemskoj stupa na snagu odluka o zatvaranju peradi radi sprječavanja širenja ptičje gripe. Usto se zabranjuje prodaja žive peradi.

Godine 2003. Nizozemsku je teško pogodila epizootija (H7N7) koja je poharala peradarski fond. Tada su sanitarne službe poklale više od 25 milijuna komada peradi, ili četvrtinu tadašnje populacije peradi. Jedan je veterinar umro.

Ispitivanje uzoraka s uginulih ptica pronađenih u južnoj Danskoj nije pokazalo pristunost smrtonosnog virusa H5N1, izjavila je u petak danska veterinarsko-prehrambena uprava.

Većina od 35 ptica pronađena je uz granicu s Njemačkom, gdje su vlasti početkom tjedna pronašle prve slučajeve virusa.

Danske nadležne službe kažu da će pozorno pratiti stanje, a znanstvenici upozoravaju da je samo pitanje vremena kada će virus stići u Nordijske zemlje.

Ispitivanje provedeno na 10 uginulih ptica u Švicarskoj, među kojima je šest labudova, pokazalo se negativno, izjavio je u petak tamošnji savezni veterinarski ured.

"Sve pretrage učinjene na uginulim pticama u Švicarskoj su negativne: životinje nisu uginule od ptičje gripe", piše u priopćenju vlasti u Bernu.

Uginule ptice, šest labudova i pet drugih vrsta, među kojima su galeb i čaplja, pronađeni su u pet kantona, uključujući i Zuerich, izjavila je službena predstavnica Cathy Maret.

Pročitajte više