Pučki pravobranitelj Klarić ocijenio zadovoljavajućom situaciju u Istri

PUČKI pravobranitelj Ante Klarić u sklopu petodnevnog boravka u Istarskoj županiji danas je nakon razgovora sa županijskim čelnicima ustvrdio da je socijalna, gospodarska i sigurnosna slika Istarske županije zadovoljavajuća i ohrabrujuća te drukčija u odnosu na ostala hrvatska područja.


Pritom je posebno naglasio nisku stopu nezaposlenosti u Istri koja iznosi samo sedam posto, rješavanje brojnih problema iz područja socijale kao i zavidnu razinu organiziranosti županijskih struktura. Klarić je ujedno kazao da su pritužbe građana Istarske županije pojedinačne, a ne masovne, te kako se one uglavnom odnose na pitanja iz nadležnosti ministarstva unutarnjih poslova, zaštite okoliša, bespravne izgradnje te radno-socijalnog statusa. Podupro je zahtjev istarskih vlasti za decentralizacijom financija kako bi lokalne vlasti mogle jačati, a s njima i pravna država.


Komentirajući izborne rezultate, Klarić je ustvrdio kako su oni opet rezultat nezadovoljstva građana premda bi, po njegovim riječima, kod izbora trebali presuditi kvaliteta programa i ljudi. "Svaka vlast pa tako i ova trebat će uspostaviti red i odgovornost kako bi pravna država u potpunosti funkcionirala. Jedino na taj način može se učiniti iskorak iz sadašnje gospodarske i socijalne krize", izjavio je Klarić smatrajući kako svaka vlast mora služiti građanima te kako građani imaju pravo na poboljšanje kvalitete života.

Peti parlamentarni izbori od osamostaljenja Hrvatske mogu značiti i "peti razred učenja demokracije", rekao je pučki pravobranitelj dodajući da zbog toga često i njegov ured i rad izazivaju nezadovoljstvo političkih struktura.

Nakon razgovora u poglavarstvu Istarske županije pučki pravobranitelj Ante Klarić sastao se s čelnicima grada Pule.

(Hina) dspo vkn

Pročitajte više