Puhovski: Bruna Esih je velika prijetnja Plenkoviću, a SDP čeka neviđena katastrofa

Foto: Hina

BLIŽE se lokalni izbori, a na nekoliko mjesta bit će jako zanimljivo. Politički analitičar Žarko Puhovski, s kojim smo popričali o nadolazećim izborima, kaže da postoje četiri velika borilišta: Zagreb i Zadar, koji su bitni za sudbine HDZ-a i SDP-a, te Metković i Omiš, koji su ključni za budućnost Mosta.

U slučaju Zagreba i HDZ-a, smatra Puhovski, pokazat će se koja je struja u vladajućoj stranci snažnija.

"Tu se radi o tome kontrolira li Plenković stranku ili ne. Plenković visi na dva mjesta, to su Zadar i Zagreb. Ako poraženi SDP nešto u Zadru napravi, to je neuspjeh za HDZ, a neuspjeh je i ako Esih bude jača od Prgometa. On ne računa na pobjedu u Zagrebu, ali mora izbjeći poraz. A poraz bi bio da izgubi Zadar i da u Zagrebu Esih bude jača od Prgometa", kaže Puhovski.

On smatra da Esih ni ne želi biti gradonačelnica.

"Teško je reći ima li Esih šanse, po mom sudu ne. Nju ni ne zanima da bude gradonačelnica jer nema nikakve kvalifikacije za to, nju samo zanima da se odmjeri snaga desne i središnje opcije u HDZ-u na razini Zagreba, i da se to u slučaju eventualne pobjede proglasi nacionalnim trendom. Ona se svjetonazorski profilirala, nije nikad obavljala posao vodeće osobe", smatra politički analitičar.

Hasanbegović se, kaže, drži kukavički jer sjedi na dvije stolice.

"Hasanbegović se drži kukavički, drugačije rečeno on taktizira. On se još nije odlučio da bude netko tko je izvan stranke, on je odlučio sjediti na dvije stolice. Još se ne može odlučiti jer je shvatio da su sve desne varijante bez HDZ-a loše prošle. Njegova izjava je kukavička, podržava Esih, a ostaje u stranci. Logika pluralističke demokracije je da je najveći grijeh kandidirati se protiv stranke. Po toj logici, Esih je morala odmah biti maknuta iz kluba, a ovo pokazuje da ni vodstvo HDZ-a ne zna koja je opcija jača, i oni taktiziraju", objašnjava Puhovski.

Ovi su izbori važni jer su i posljednji u nizu, nakon ovog slijedi višegodišnja pauza. Zbog toga je, smatra Puhovski, Plenković do sada dosta taktizirao i pazio što će i gdje reći. Tek nakon ovih izbora saznat ćemo tko je on zapravo.

"Prvo se može očekivati da ćemo znati tko je Plenković kad se završe izbori. On je sad tabula rasa, vidjet ćemo kontrolira li stranku ili ne. Kad lokalni izbori prođu, više nema izbora. Onda neće biti nikakvih opravdanja, onda ćemo znati tko je doista Plenković", kaže.

Četiri glavna borilišta

Četiri su glavna borilišta, smatra ovaj politički analitičar. Zagreb i Zadar bit će jako bitni za HDZ i SDP. Štoviše, SDP katastrofalni poraz može izbjeći samo ako HDZ-u preotme Zadar. Druga dva borilišta, ona koja su važna za Most, su Omiš i Metković.

"Glavna su borilišta Zadar i Zagreb, Zadar je jedina šansa za SDP da se izvuku iz katastrofalnog poraza, njima je poraz siguran, a možda i katastrofalan. S druge strane, Zagreb je važan jer je to mjesto kojim bi mogao početi proces kojim SDP prestaje biti glavna oporbena stranka, a to postaje HNS. Druga dva bitna borilišta su Metković i Omiš za Most, to su za njih glavni gradovi Hrvatske. Ako Most izgubi na oba mjesta izbore, oni će vjerojatno izazvati situaciju u kojoj će biti logično da napuste vladajuću većinu. Onda će oni shvatiti da su ih ljudi percipirali kao dio establišmenta, ne kao alternativu. Onda će pokušati vratiti se u alternativu tako što će prestati biti dio vladajuće većine", kaže Puhovski.

SDP potpuno izgubljen

Puhovski smatra da je SDP potpuno izgubljen u svakom smislu.

"Posebna je sramota u istočnoj Slavoniji gdje je SDP dopustio sebi da možda ide u koaliciju s notornim Iljkićem koji je bio jedan od dvojice, trojice vođa protućirilićnog divljanja prije dvije godine. To pokazuje da je SDP potpuno dezorijentiran, i svjetonazorski i organizacijski", kaže.

Pitali smo ga i mogu li ovi izbori značiti kraj SDP-a.

"Ne znam mogu li značiti kraj, ali oni mogu doći na nivo iz 1992., jednoznamenkasti postotak. S tim da su tada imali uzlazni trend, a sada silazni", zaključuje.

Pročitajte više