Puhovski: Milanović se kupa u masi te narušava pravni i ustavni poredak

Screenshot: N1

POLITIČKI analitičar Žarko Puhovski komentirao je izjave predsjednika Zorana Milanovića u vezi s odlukom Ustavnog suda o Mostovoj referendumskoj inicijativi. Milanović je rekao da treba ukinuti Ustavni Sud. 

"Predsjednik je izašao iz svojih okvira jer je njegova zadaća upravo obrnuta od onoga što radi, a to je podešavanje suradnje državnih organa, a on razbija suradnju državnih organa, pri čemu je on sam jedan od tih državnih organa.

Drugo, on se doista ponaša kao pučki tribun, ne kao predsjednik države, nego kao netko tko će pokrenuti pobunu protiv ustanova u državi, a njegova je zadaća da ih štiti", komentirao je Puhovski za N1.

"Milanović se kupa u masi, a zapravo narušava pravni i ustavni poredak"

Puhovski naglašava da je Milanović pobrkao demokraciju s vladavinom prava. 

"Demokracija ne znači ništa drugo nego korektno ustanovljenu većinu koja vlada nad manjinom i to Milanović zastupa. On smatra da sve što većina hoće, to treba prihvatiti kao ustavnu normu. Nasuprot tome, vladavina prava pretpostavlja samosustezanje odnosno samokontrolu većine da ne čini sve ono što može", rekao je Puhovski.

Politički analitičar naveo je primjer "košarkaškog pravila" koje su prije stotinjak godina formirali politolozi iz Amerike. Ono postavlja pitanje može li u jednoj zajednici većina građana odlučiti da nitko ne smije biti viši od dva metra, što bi s lakoćom prošlo jer je većina niža od dva metra te se iz humanitarnih razloga dodaje odluka da će oni viši biti skraćeni odozdo kako bi preživjeli. 

"To bi bila demokratska odluka, ali ne odgovara zaštiti prava jer ona pretpostavlja i zaštitu manjina, s tim da je pojedinac elementarna manjina. To je Zoran Milanović izgubio iz vida. On se, kako je rekao Fidel Castro, kupa u masi, ali zapravo narušava pravni i ustavni poredak, a na sudu je da odluči je li to kazneno djelo", objasnio je Puhovski za N1.

 

Pročitajte više