Puhovski za Index: Šef oporbe je Ivan Pernar

Foto: FaH/Pixsell/Dalibor Urukalović

PREMA posljednjem istraživanju Crobarometar, Živi zid se sasvim približio SDP-u. Razlika u rejtingu je samo 3,6 posto, dakle u rangu statističke pogreške istraživanja. 

>> CROBAROMETAR HDZ ima najgori rejting od izbora, Živi zid se sasvim približio SDP-u

Ni vladajući HDZ ne stoji puno bolje - osim činjenice da se i dalje drže na vlasti unatoč svim skandalima. Naime, za HDZ bi u ovom trenutku glasalo 26,6 posto birača, a zanimljivo je uočiti da se radi o već šestom mjesecu u kojem vladajuća stranka gubi potporu i ona je trenutačno najlošija od izbora.

No, zato već deseti mjesec Živom zidu raste potpora birača, a u svibnju su na 14,5 posto. Razlika između Živog zida i SDP-a je najmanja od kada ta antisistemska stranka postoji. Zapravo, njihova je razlika unutar statističke pogreške od 3,6 posto. MOST je gotovo postojan na 7,7 posto, dok je peta najpopularnija stranka u Hrvatskoj postala stranka Pametno s 3,7 posto potpore birača.

Tim povodom popričali smo s neovisnim političkim analitičarom Žarkom Puhovskim, koji nije bio nimalo iznenađen brojkama iz novog Crobarometra.

Istovremeni pad dvije velike stranke

"Da se uskoro održe izbori, jedina opcija bila bi velika koalicija HDZ-a i SDP-a. To nije ni moj savjet ni želja nego jednostavno matematičko rješenje. Naime, Živi zid bi u sabor uveo ljude koji nisu spremni na koaliciju. To bi HDZ-u riješilo problem s desnim krilom jer više neće maltretirati time kako su podčinjeni Pupovcu, a SDP-u bi omogućilo par godina da se rekonstruira. No, to mi se ne čini vjerojatnim, ne mislim da ćemo uskoro ići na izbore", rekao nam je Puhovski, pa dodaje kako u Hrvatskoj svjedočimo jednom vrlo zanimljivom fenomenu.


"Mi ovdje imamo nešto što se događa vrlo rijetko - istovremeni pad dvije velike stranke. Obično to ide po principu spojenih posuda - kad jedna raste, druga pada, i obrnuto. Imamo i još nešto što je vrlo interesantno i specifično za Hrvatsku, a to je da imamo daleko najmanji postotak glasova za radikalnu desnicu u cijeloj Europskoj uniji, što znači da HDZ i dalje usisava značajan dio radikalne desnice, odnosno umjereno radikalne desnice", kaže Puhovski, kojeg smo potom pitali znači li ovakav trend da će za par mjeseci šef oporbe biti Ivan Sinčić.

"Šef oporbe je - Ivan Pernar"

"Ja sam još prije rekao da je šef oporbe Ivan Pernar. On je čovjek koji je u saboru najjasnije govorio u ime opozicije, odnosno protiv HDZ-a. Ostatak opozicije nije se snašao u situaciji u kojoj vlast radi toliko grešaka. Ostali su se bavili svjetonazorskim pitanjima, a Pernar se bavi socijalnim pitanjima. Ni SDP ni ostatak oporbe nije shvatio da moraju promijeniti retoriku kad ekonomiji ide bolje, nisu to uzeli kao naglasak svojih oporbenih aktivnosti. Jedini tko je to osjetio je nekolicina ljudi iz Živog zida", tumači Puhovski.

"Živi zid funkcionira kao neka vrsta političkog usisivača - oni usisavaju sve koji su izvan krupnih konstrukcija SDP-a i HDZ-a. Sve što otpadne, oni usišu. Uspjeli su se pokazati kao neideologijska stranka, a s druge strane su radikalno suverenistički i zato su prihvatljivi i biračima ljevice i biračima desnice", kaže nam Puhovski, koji smatra da će se nastaviti trend rasta Živog zida, odnosno pada SDP-a i HDZ-a.

"Ovaj trend će se nastaviti"

"Čak i ako SDP i HDZ nešto promijene, ovaj trend će se nastaviti jer svijest uvijek kasni za realnošću. Ovi sadašnji rezultati odgovaraju realnosti od prije 3-4 mjeseca. To će se lagano nastaviti, bez nekih velikih skokova, ali treba imati na umu da i HDZ i SDP imaju jednu razinu ispod koje ne mogu pasti, jer će određen broj birača glasati za njih neovisno o tome što se događa. Moje mišljenje je da Živi zid ne može prijeći 20 posto, ali i time bi bili iznad SDP-a", govori analitičar.

Za kraj smo Puhovskog pitali očekuje li bilo što dramatično na sutrašnjem saboru HDZ-a.

"Ne, možda će dvojica ili trojica malo promoliti glave, najaviti se na neki način, ali HDZ jednostavno nema kandidata protiv Plenkovića", zaključuje Puhovski.

Pročitajte više