Pukanić prije smrti tražio pomoć od vodećih političara



TRANSKRIPTI SMS poruka s mobitela Ive Pukanića u zadnjim mjesecima života, od svibnja do listopada 2008. godine, objavljeni na portalu necenzurirano.com, daju zanimljiv presjek komunikacija ubijenog vlasnika Nacionala i nekih od glavnih osoba u Hrvatskoj.

Preko Biance Matković Pukanić je mjesec dana prije nego što je ubijen pokušavao ugovoriti tajni sastanak sa Sanaderom. "Trebao bih vidjeti Ivu, ali da se ne zna. Trebam ga nešto privatno. Dosta mi je bitno", napisao je Pukanić Sanaderovoj omiljenoj asistentici. Ona ga je preusmjerila na druge ljude. Ne zna se je li uspio ugovoriti sastanak s tada neuhvatljivim predsjednikom Vlade.

Tražio pomoć s vizom od Bajića i Rončevića

Pomoć je u zadnjim mjesecima života tražio i od Mladena Bajića i Berislava Rončevića. Od Bajića je trebao dobiti dokument koji bi dokazao da se protiv njega ne vodi postupak kako bi dobio vizu za SAD. Nakon što je dobio taj dokument, trebala mu je ista potvrda od MUP-a. "Bero, javi mi se povodom onoga moga dopisa. Dobio sam od DORH-a. Trebam još od MUP-a, odnosno dopis od tebe, kako bih riješio svoj problem s USA ambasadom. Molim te da mi što prije pošalješ potvrdu koju sam zamolio", napisao je Pukanić.
 
Dugovi

Pred kraj života Pukanić se nalazio u dugovima. NCL grupa bila je dužna preko sedam milijuna za tiskanje, a projekt News također nije išao najbolje. Pomoć je tražio i od ministra financija Ivana Šukera. U lipnju je tako Šukeru napisao "Šuki, hitno treba pomoć VG Newsu, RVG će propasti zbog duga koji ima prema nama, a mi prema Vjesniku za tiskanje. Picula ih je zbog tebe potpuno izjebao. Trebaš pomoći inače će doći do velike bruke. Treba oko milijun kuna. Javi se hitno!"

Ne zna se je li "Šuki" pomogao, ali je zato mjesec dana kasnije napisao SMS Pukaniću, u kojemu je naveo: "Javi mi se. Svašta smo našli za idiota Beusa. To je zaista bolestan i iskompleksirani majmun. Trebam te nešto na minutu da se čujemo".

S Kalmetom vožnja motorima

S drugim ministrom, Božidarom Kalmetom, Pukanić je također imao kontakte. Tako mu je 16. rujna 2008. napisao da se hitno moraju "čuti s kapetanom oko Newsa", a tri dana kasnije napisao je "Božo, moraš mi reći što je sa Zadrom. Imamo dogovor sa Intersparom i možemo sniziti na osnovu toga cijenu". Nedugo nakon toga upitao ga je hoće li se taj dan "malo voziti na motorima".

S potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešić si je slao "puse", a dogovarali su se i za kavu u Pukanićevu stanu, a s Draganom Primorcem jednom je studentu "sređivao" boravak u studentskom domu.

Sukob sa Šprajcom

Drugi veliki serijal poruka vezan je uz aferu oko hospitalizacije njegove supruge Mirjane. Na urednika Zorana Šprajca se naljutio još u srpnju, pa je Domagoju Buriću pisao: "Domagoj, ako gledaš Šprajcov Dnevnik, prisjeti se mojih riječi o njegovoj vezi s Nadanom Vidoševićem. Pet minuta priloga posvećenog HGK i liku i djelu NV. Pozdravi Jasnu, Puki."

26. kolovoza Pukanić je ušao u prepisku sa Šprajcom. Nakon što mu je Šprajc napisao "E stvarno jadno...", Pukanić je ustvrdio da "Ako je netko jadan, onda si to ti. Sramota te može biti za sve bolesne laži koje si prosipao prema meni i mojoj obitelji". Šprajc je odgovorio da niti jednom riječju nije spomenut Pukanić i njegova obitelj, ali Pukanića to nije zanimalo, nego je nastavio, govoreći Šprajcu kako nema "niti srama, niti savjesti, niti pameti". "Napravio si u svojoj zloći veliku nepravdu meni i mojoj obitelji. Pa gdje ti je duša. Još jednom - sramota nek te bude".

Veliki broj poruka

Samo jednu poruku vezanu uz slučaj Mirjane Pukanić poslao je predsjednici udruge B.a.b.e. "Sanja, zašto dopuštate sve te laži da izlaze u javnost. Pa zar vi i Mirjana ne razmišljate o našoj Sari i njenoj budućnosti? Zašto dopuštate bolesnoj osobi da ponižava sebe i svoju obitelj u javnosti? A što se tiče laži oko dokumenata, zar ste zaboravili da sam vas zvao prije 40 dana i razgovarao s vašom tajnicom i molio je da pošaljem po kuriru Mirjanine dokumente? Nikad se više nitko nije javio, a vaša tajnica je potvrdila u medijima da sam htio poslati dokumente? I nakon svega što je Mijrana napravila ja sam i dalje brinuo o njoj. Ima pravo, ja sam zaista papak i s pravom ste se vi i Hrga smijale", napisao je Pukanić Sarnavki.

Pukanićev mobitel bio je iznimno aktivan. Može se procijeniti da je preko njega u pet mjeseci prošlo nekoliko tisuća poruka, a one su zabilježene na 91 stranici. Bilo je tu Pukanićevih kontakata s ljudima s estrade, poslovnih dogovora s Nikom Franjićem, koji je ubijen zajedno s Pukanićem, a nakon ubojstva Ivane Hodak slao je poruke sućuti njezinu dečku Ljubi Pavasoviću Viskoviću.

Pročitajte više