Pukovnik Čedomir Branković danas se iz Bugarske vraća u Srbiju

PUKOVNIK Vojske SCG Čedomir Branković, koji je prošloga tjedna uhićen u Bugarskoj na temelju Interpolove tjeralice koju je raspisala Hrvatska, nakon odluke drugostupanjskog suda u Sofiji kojom mu je potvrđen diplomatski imunitet, bit će u utorak vraćen u Srbiju, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova SCG.

"Ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković odao je priznanje sudu u Sofiji na poštovanju međunarodnih normi, kao i predstavnicima bugarskog Ministarstva vanjskih poslova na zastupanju stava o diplomatskom statusu pukovnika Brankovića", navodi se u priopćenju.

Pukovnik Branković doputovao je u Bugarsku 25. travnja u sastavu vojnog izaslanstva SCG. Bugarska policija uhitila ga je istoga dana u njegovom hotelu u Sofiji, na temelju međunarodne tjeralice koju je izdao Ured Interpola Zagreb po nalogu Županijskog suda u Sisku.

Ministarstvo pravosuđa RH uputilo je bugarskom Ministarstvu pravosuđa zahtjev za izručenjem Brankovića, na temelju europske Konvencije o izručenju, čije su stranke obje zemlje.

Općinski sud u Sofiji je 28. travnja oslobodio Brankovića, isto utvrdivši da mu je uhićenjem povrijeđen diplomatski imunitet no Tužiteljstvo se žalilo na tu odluku, a bugarski MUP je priopćio da će opet biti uhićen ako pokuša napustiti teritorij SCG, sve dok Hrvatska ne povuče zahtjev za njegovim uhićenjem.

Branković se od 6. veljače 2003. nalazi na crvenoj listi Interpola, među osobama traženim zbog zločina protiv čovječnosti.

Županijski sud u Sisku vodio je istragu protiv Brankovića i još 31 osumnjičenika, no kako su svi bili nedostupni istrage je prekinuta a za osumnjiočenima je 1999. raspisana međunarodna tjeralica.

Brankovića, rođenog u Bereku kraj Garešnice, sumnjiči se da je 17. kolovoza 1991. zapovijedao oklopnim bataljunom 265. motorizirane brigade JNA pri napadu na 21 naselje na području Novske, u kojem je ubijeno 13 hrvatskih civila, a opljačkano je i eksplozivom uništeno nekoliko crkava te veći broj kuća i gospodarskih objekata.

Predsjednik SCG Boris Tadić je 1. svibnja u pismu od svog bugarskog kolege Georgija Parvanova zatražio da intervenira kako bi pomogao u pronalaženju "pravednog rješenja".

Prema pisanju bugarskog dnevnog lista "Sega", Tadić je u pismu precizirao da Brankovića ne traži Haški sud (ICTY). Parvanov je u svom odgovoru izrazio uvjerenje da će Žalbeni sud donijeti odluku sukladnu načelima međunarodnog prava.

Pročitajte više