Pula: Antifašisti nezadovoljni Vladinim odnosom

U POVODU proslave 9. svibnja, Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i 60. obljetnice preustroja 1. istarske brigade "Vladimira Gortana" predstavnici Udruge antifašističkih boraca Istarske županije održali su konferenciju za novinare na kojoj je predsjednik Miho Valić izrazio nezadovoljstvo Vladinim odnosom prema antifašističkim borcima.

"Iako smo te odnose pokušali riješiti na razne načine pa i preko saborskog zastupnika Damira Kajina, koji je u Hrvatskom saboru više puta pitao kad će se vratiti oduzeta i zakonom stečena prava antifašističkih boraca, do sada se ta prava nisu promijenila", ustvrdio je Valić. Dodao je da će napisati elaborat koji će poslati svim europskim zemljama koje su se borile protiv fašizma, ako Vlada ne promijeni odnos prema njima.

Po njegovim riječima 1944. u sukobima s njemačkom vojskom u Istri je poginulo 2500 Istrana, a mnoga su sela spaljena. Tada je na Učki, dodao je, preustrojena 1. istarska brigada "Vladimira Gortana" te osnovana "antifašistička omladina" koja je, kako je rekao, "položila zakletvu da će se boriti za sjedinjenje Istre s domovinom Hrvatskom". To je i uspjela, ustvrdio je Valić.

Međutim, danas 60 godina nakon toga povijesnog događaja antifašistički borci u Istri nisu zadovoljni Vladinim odnosom prema njima, kazao je, najavivši za nedjelju 9. svibnja svečani skup na Učki, koji organiziraju Istarska i Primorsko-goranska županija te savez antifašističkih boraca tih županija, "kako se ne bi zaboravila povijest".

Pročitajte više