Pula: Arheolozi predstavili pronađenu antičku glavu

ARHEOLOZI Alka Starac i Marko Uhač iz Arheološkog muzeja Istre u Puli danas su javnosti predstavili malu antičku glavu, otkrivenu u tijeku prošlotjednih građevnih radova u Puli.

Glava se nalazila na dubini od pola metra, na mjestu gradnje budućega hotela, nadomak pulskog Foruma.

Voditeljica Antičkoga odjela Arheološkog muzeja Istre Alka Starac, te voditelj arheološkog nadzora Marko Uhač, ocijenili su da arheološka važnost toga nalaza nadmašuje njegove skromne dimenzije.

Riječ je o mramornoj glavi, visokoj 11 centimetara, a dio je skulpture, koja je bila postavljena u nekoj javnoj građevini uokolo Foruma.

Izrađena je od bijeloga grčkog mramora i prilično je oštećena, rekla je arheologica Alka Starac, predstavljajući nalaz. Naglasila je da je "to rijetkost i zbog dimenzija, neuobičajeno malenih za carsko doba u kojemu je nastala".

"Više o nalazu reći će arheološke analize, rekonstrukcija i usporedbe, no već je sada jasno kako je riječ o unikatnu radu, dijelu skulpture visoke oko 90 centimetara, koja svjedoči o visokim zanatskim dostignućima antičkih majstora od 1. da 3. stoljeća", istaknula je Alka Starac.

Dodala je da se pouzdano još ne može utvrditi ni spol ni "identitet skulpture, t.j. je li riječ možda o nečijem portretu iako lik ima ženske crte.

Antička glava pohranjena je u pulskome Arheološkom muzeju. Sada je treba analizirati i rekonstruirati, a kad posao bude dovršen, bit će izložena javnosti.

Pročitajte više