Pula: predsjednik Mesić u Puli o problemu ovisnika

Predsjednik Stjepan Mesić danas je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti posjetio Službu za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, gdje se u razgovoru s voditeljicom te službe dr. Katarinom Mešin te skupinom roditelja i ovisnika upoznao s programom odvikavanja i liječenja od ovisnosti.

Prije toga predsjednik Mesić posjetio je obitelj bivše ovisnice i zatvorenice u Požegi Varije Bastiančić, koju je osobno prije dvije godine pomilovao, te je na slobodu puštena nakon dvije godine izdržavanja zatvorske kazne od dosuđene tri i pol.

Odgovarajući na novinarska pitanje, hrvatski je predsjednik rekao kako su najveće pošasti današnjeg svijeta terorizam, droga i AIDS.

"Danas trebamo eliminirati ove negativne elemente globalizacije", poručio je Mesić. Dodao je da u borbi protiv ovisnosti nije dovoljno izliječiti ovisnika, nego je važno da on promijeni ambijent, gdje, po njegovim riječima, "dolazi do korozije", a to je zadaća za državnu i lokalnu razinu, za stručne institucije i posebice za obitelj. Po njegovim riječima, najviše koristi u svemu, kako je rekao, imaju "pljačkaši i razbojnici koji na ljudskoj nesreći zarađuju milijune i stvaraju vlastite imperije".

Odgovarajući na upit novinara o tome hoće li se nakon euforične proslave hrvatske kandidature za članstvo u Europskoj uniji Vlada uspješno uhvatiti u koštac s gospodarskom i socijalnom zbiljom u zemlji, predsjednik Mesić je ocijenio da je poruka Vlade nakon tog priznanja bila sasvim u redu i da jasno govori da Hrvatska mora ostvariti standarde koji će je uključiti u Europsku uniju.

"Vlada se sada mora potvrditi, ne više na porukama, već na djelotvornosti. Vlada mora donositi djelotvorne odluke koje će pokazati da se mi velikom brzinom uključujemo u europske standarde", istaknuo je Mesić. Po njegovim riječima, autoritet Vlade stječe se na toj vrsti djelotvornosti.

Odgovarajući na upit očekuje li na predsjedničkim izborima iznenađenje budući da je na prošlim "bio autsajder", Mesić je rekao kako u predsjedničku utrku "nije ušao kao totalni autsajder i nepoznat" jer je do tada obnašao mnoge političke dužnosti.

"Sadašnja situacija ne isključuje mogućnost novih profilacija jer do njih mora doći. Moraju doći mlađi ljudi neopterećni ratom, koje razumiju i žele Europu. Koliko budemo mladi u tim idejama, toliko ćemo biti i prepoznatljivi", zaključio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, dodajući kako upravo on računa na mlade koji će voditi prema oslobađanju od zabluda prošlosti i koji će se okrenuti europskim motivima.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više