Pula: Započela sjednica Privremenog jadranskog vijeća

PRVA sjednica Privremenog jadranskog vijeća koja je okupila stotinjak predstavnika iz Hrvatske, Albanije, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Italije započela je s radom u petak u Pulu na temelju potpisanog Protokola o osnivanju Jadranske euroregije, a pod pokroviteljstvom Vijeća Europe.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović-Burić tom je prigodom istaknula kako hrvatska Vlada gleda vrlo pozitivno na ostvarivanje ovakvih inicijativa jer su one "u potpunosti u skladu s europskim standardima povezivanja."

"One su na neki način jedna dobra verzija stvaranja mreža suradnje i podloge za zajedničke projekte za korištenje sadašnjih i budućih zajedničkih fondova Europske unije. Stoga Vlada s velikim zadovoljstvo gleda na svako stvaranje euroregija koje će pridonijeti razvoju i približanje Hrvatske europskim integracijama", naglasila je državna tajnica Pejčinović-Burić.

Istarski župan Ivan Jakovčić u svom uvodnom izlaganju predstavio je Statut i model rada Jadranske euroregije koji bi tijekom dana trebao biti i usvojen.

Prema njegovim riječima, ovaj skup daje posebnu ulogu Hrvatskoj na Jadranu i na istočnim granicama EU-a pa u tom kontekstu, drži Jakovčić, Hrvatska može odigrati jednu novu ulogu u Europi.

Predstavljajući Statut Jadranske euroregije, Jakovčić je kazao kako će članice Jadranske euroregije svojim zajedničkim djelovanjem nastojati potaknuti, pospješiti i ostvariti razvitak na području ove regije koja će njezinim stanovnicima "otvoriti razvojnu perspektivu te materijalni napredak".

U radu prve sjednice Privremenog jadranskog vijeća sudjeluje i predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Giovanni Di Stasi koji ovaj susret smatra novim iskorakom u kreiranju zajedničke europske obitelji.

"Narodi oko Jadrana moraju graditi zajedničku budućnost", rekao je Di Stasi dodavši kako Jadransko more u tom kontekstu mora postati more mira i suradnje.

U Jadransku euroregiju uključena su područja iz Hrvatske, Albanije, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Italije, a protokol o njezinu osnivanju potpisan je u Tremoliju u rujnu prošle godine.

Jadranska euroregija, u čijem će radu sudjelovati svih 7 jadranskih županija iz Hrvatske, će imati pet komisija (za okoliš, turizam i kulturu, poljoprivedu i ribarstvo, transport i infrastrukturu). Jadranska euroregija bi trebala biti mehanizam za financiranje mnogobrojnih projekata gradova i regija na ovom prostoru, ali i pridonijeti valorizaciji cjelokupnog jadranskog prostora u europskim i svjetskim okvirima.

(Hina) xdspo ydj

Pročitajte više