Puljak sve bliži većini, Kerum: Ovo je katastrofa, najbolje da idemo na nove izbore

Foto: Milan Sabic/Pixsell

U PONEDJELJAK bi se trebalo konstituirati splitske Gradsko vijeće u kojem će novi gradonačelnik Ivica Puljak vjerojatno imati većinu. Za nju mu, uz njegove vijećnike iz stranke Centar, treba podrška koalicije Pametno-Možemo-Nova ljevica, SDP-a, Mosta i nezavisne liste Branke Ramljak, a prema onome što smo čuli od aktera razgovora, solidne su šanse da nova većina bude formirana. Odnosno, da HDZ i HGS Željka Keruma nakon nekoliko godina odu u opoziciju. 

Prkić: Nije bilo razgovora o podjeli plijena

Jakov Prkić vijećnik je koalicije Pametno, Možemo i Nova ljevica. Predviđa da će u ponedjeljak Gradsko vijeće biti konstituirano s novom većinom, bez HDZ-a i HGS-a. Premda bi je činile ideološki različite stranke i osobe, Prkić ne očekuje veće probleme. Međustranački su razgovori, veli, vrlo ugodni, tvrdi da se nije govorilo o "podjeli plijena" jer im je ambicija uvesti novu kvalitetu u upravljanju gradom. Pitali smo očekuje li probleme u suradnji s gradonačelnikom s obzirom na to da Prkić pripada dijelu Pametnog koji se nedavno razišao s Puljkom. No, naš sugovornik veli kako im je namjera staviti javni interes u prvi plan te kako ne vjeruje u teškoće u odnosima s aktualnim gradonačelnikom.

"Nije klasična koalicija"

Konstituiranje vijeća s novom većinom u ponedjeljak očekuju i Branka Ramljak te Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a. Ramljak nam je izjavila da će biti podrška novom gradonačelniku. "Nije klasična koalicija, nego podrška projektna, programska. Nismo jedini u našoj državi, ima puno takvih jedinica lokalne uprave i samouprave, pa ćemo vidjeti kako će funkcionirati, a ja nekako osjećam da bi moglo biti dobro, da naš Split konačno prodiše", nada se Ramljak.

Ramljak: Održat ćemo sjednicu u lijepom tonu

Što očekuje od konstituirajuće sjednice, hoće li Puljak imati većinu?

"Ja sam zapravo sigurna da ćemo tu sjednicu održati u lijepom tonu, kako i treba biti. Prva je sjednica, konstituirajuća i stvarno se nadam da ćemo uspjeti bez ikakvih problema to riješiti kako bi se moglo pristupiti formalnoj sjednici, jer ima puno zaostataka i treba što prije početi raditi", poručila je Ramljak. Na pitanje tko će biti predsjednik Gradskog vijeća, odgovorila je da to još nije dogovoreno, "a razgovara se i to lijepo, tako da nema nikakvih problema", rekla na je Ramljak.

I Kotur iz SDP-a očekuje konstituiranje vijeća. "Ključno nam je da se što prije počne raditi na promjenama i na razvojnom iskoraku grada Splita. Jedan od modela koji je spomenut je podjela mandata predsjednika Gradskog vijeća. No, puno nam je važnije da se Gradsko vijeće sastaje svaki mjesec i da se ne čeka da se nakupi po 40 točaka pa da se zasjeda do ponoći, nego da funkcionira na organiziran i ozbiljan način. To je puno važnije od samo mjesta predsjednika Gradskog vijeća", ističe Kotur.

Ivica Grković iz Mosta nije nam se javio.

Kerum: Najbolje je ponovit izbore

S druge strane, Kerum smatra da su najbolje rješenje novi izbori.

"S HDZ-om i Kerumom neće nitko i onda HDZ i Kerum ne mogu imati većinu, a s druge strane, nema je ni ljevica. Oni imaju 13, a praktički desnica ima više - 16 i dva nezavisna, znači HDZ i HGS i Most ako se smatraju desnicom imaju većinu, ali Most kaže da neće s HDZ-om, a ovamo, s druge strane, ucjenjuje Puljka, odnosno ljevicu tako da ja mislim da će biti teško sastaviti većinu i najbolje bi bilo da idu ponovno izbori za Vijeće i tako bi najbolje bilo i za Županiju, gdje HDZ i HGS nemaju dovoljno vijećnika, kao ni ljevica", rekao nam je Kerum.

"Najbolje je ponoviti izbore i za Županijsku skupštinu i za Gradsko vijeće, inače se neće moći raditi ništa. Situacija je katastrofa, neće se moći realizirati projekti, teško će biti nekoga non-stop nagovarati, bit će loše. Situacija je takva da se desnica u Gradu i Županiji ne može dogovoriti, a ljevica se nateže", zaključuje Kerum.

Pročitajte više