Puljani se žale na rad cementare. Gradonačelnik: Njen rad treba stalno nadzirati

Foto: FaH

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio je danas, komentirajući zabrinutost nekoliko pulskih četvrti jer im "obližnja cementara Calucem narušava zdravlje i kvalitetu života", da rad cementare treba stalno nadzirati i postaviti standarde u nadzoru svih onečišćenja.

U nekoliko pulskih četvrti građani tvrde da im stara cementara narušava zdravlje i kvalitetu života - prašine ima u izobilju, buka iz cementare ne prestaje ni noću, a smrad je nepodnošljiv. U tvornici cementa uvjeravaju da je sve po zakonu, nema onečišćenja i tvornica ima važeću okolišnu dozvolu dok je neugodan miris zapravo sumpor. 

"Grad naručio uređaj za mjerenje štetnih emisija"

"Nismo protiv cementare nego zagađenja", izjavio je Zoričić istaknuvši kako žele osigurati rad cementare uz poštivanje zakona i dozvoljenih parametara tako da mjerenja štetnih emisija budu ispod propisanih graničnih vrijednosti.

Potvrdio je kako je Calucem krenuo u izmjenu peći, koja će omogućiti energetski efikasniju proizvodnju aluminatnog cementa, a na traženje nadležnog ministarstva Grad Pula dao je mišljenje da ne treba provesti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš.

"Moje povjerenje poljuljano je zato što su informacije koje sam dobio na sastanku s Upravom različite od onih koje su navedene u elaboratu, pa sam zatražio hitno očitovanje uprave Calucema“, kaže Zoričić.

Grad Pula je zatražio očitovanje nadležnog ministarstva, a od tvornice se traži da sirovine moraju biti u zatvorenom prostoru, kao i uvid u vrstu sirovine.

"Prioritet je identificirati problematične izvore onečišćenja"

Zoričić je naglasio kako je prvenstveni cilj identificirati problematične izvore onečišćenja i razviti strategije za njihovo smanjenje. Grad je naručio uređaj za mjerenje štetnih emisija, koji će biti postavljen u blizini cementare, a izmjerene vrijednosti bit će javno dostupne. 

Mjerenja mogu raditi i ovlašteni ispitni laboratoriji, to je korak koji ćemo napraviti jer fiksna mjerna stanica ne mjeri sve parametre koji nastaju isključivo radom cementare.

Grad će donijeti odluku o mjerenju posebne namjene, odnosno procjenu razine onečišćenosti, kako bi utvrdio razlike i odstupanja koji su podloga za daljnje djelovanje prema inspekciji zaštite okoliša, ministarstvu i prema samoj cementari, najavio je Zoričić. 

"Moramo biti svjesni da treba rad cementare stalno nadzirati i pritom postaviti standarde nadzora koji će biti temeljeni na rezultatima mjerenja, kako bi mogli tražiti reakcije ministarstva i Državnog inspektorata za zaštitu okoliša", rekao je Zoričić.

Možemo predlaže uvođenje civilnog nadzora

U međuvremenu pulski Možemo predlaže uvođenje civilnog nadzora rada pulske cementare, po uzoru na onaj na Kaštijunu.

Smatraju da treba formirati tim od nezavisnih stručnjaka za tehnološke procese i zaštitu okoliša, te predstavnika zainteresirane javnosti, dok bi im stručnjaci cementare trebali omogućiti uvid u mjerenja emisije plinova, čestica i buke s ciljem da detektiraju slabe točke te razmotre i predlože moguća poboljšanja procesa.

Pozvali su vodstvo cementare na transparentniju suradnju s građanima i kupovinu više mjernih uređaja koje bi postavili u okruženju tvornice u skladu s dominantnim vjetrovima. Takvi uređaji, naveli su iz Možemo, dolaze s aplikacijom koja omogućava građanima da u realnom vremenu prate situaciju s onečišćenjem zraka, a trošak za tvrtku bio bi neznatan.

Pročitajte više