Puljkovi suradnici ispali su grozne budale

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj

SASVIM neovisno o kaznenopravnom raspletu slučaja Luke Baričića, Bojana Ivoševića i čitave drame nastale objavom njihove višestruko sumnjive prepiske s navodnim sestrama iz Srbije, bilo bi upravo ljekovito da dio čudnovatog društva nezrelih muškaraca okupljenih oko Ivice Puljka nađe adekvatnije načine samodokazivanja od ovih kojima su dosad pribjegavali. Ako se već imaju potrebu realizirati kao ozbiljne budale, bilo bi korisno da to rade u ambijentu intimnijem od političke scene.

Čini se, naime, da ne postoji tako mala količina političke moći adekvatna njihovim krhkim psihama, pa se donedavni dogradonačelnik Ivošević s vremena na vrijeme nađe u centru nekog skandala, dok je donedavni vijećnik Baričić, kao nova snaga u svijetu intriga, u premijernom nastupu pokazao raskošan talent. 

Navodne sestre iz Srbije pisale na hrvatskom

Afera je počela na stranicama Večernjega lista objavom prepiske Baričića i Ivoševića s navodnim sestrama iz Srbije. Naglašavamo navodnim jer prvo bi trebalo utvrditi je li se napaljeni vijećnik, uz dogradonačelnikovu epizodnu ulogu, dopisivao sa stvarnim sestrama iz Srbije, od kojih je jedna malodobna, ili su cijelo vrijeme razmjenjivali poruke s lažnim profilima.

Na potonju mogućnost - da su, naime, sestre iz Srbije likovi iz mašte osoba zainteresiranih za diskreditaciju i političku eliminaciju Baričića i Ivoševića  - upućuje štošta. Zasad ćemo se zadržati na tonu prepiske. Navodne sestre stalno spominju da jedna od njih još nije napunila 18 godina, njezine godine neprekidno nameću kao glavnu temu, inzistiraju na tome da Ivošević i Baričić kažu kako im ne smeta njezina maloljetnost, očito im je baš to cilj.

Uz to, nije baš vjerojatno da bi cure iz Srbije pisale "reagira", umjesto "reaguje", ili "uverio", umjesto "ubedio", ili "bit će" umjesto "biće"... a ne treba zanemariti ni podatak da se najava afere već neko vrijeme kotrljala lokalnom političkom scenom. Uglavnom, ulogom obavještajnog podzemlja u ovoj priči trebali bi se baviti policija i državno odvjetništvo i to, po mogućnosti, efikasnije nego što istražuju prometnu nesreću HDZ-ova vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića.

Ne treba mnogo očekivati od policije i DORH-a

Naravno, ne treba imati iluzije u domete i sposobnosti policije i državnog odvjetništva. Policija je najefikasnija u batinanju, naročito u pograničnom pojasu, dok DORH bilježi sjajne rezultate u provođenju beskonačnih, višegodišnjih izvida.

Istodobno nije moguće previdjeti činjenicu da je Baričić - dijelom i Ivošević - objeručke zgrabio priliku da se nađe u centru skandala. Ivošević je još i suzdržan, no Baričić se cijelo vrijeme ponaša kao nervozni mužjak zainteresiran za parenje. Cijela prepiska više podsjeća na test inteligencije. A na njemu je Baričić glatko pao. 

Mnogo bolje nije ni obrazloženje Ivice Puljka: "Ovo je najgnjusnija stvar koju sam ikada doživio u politici i jasno mi je odakle dolazi. Luka Baričić je osoba s invaliditetom, a 'ljudi' koji su ovo izveli iskoristili su najranjiviju temu kako bi politički profitirali, a to je seksualnost invalida", napisao je sinoć na svome Facebook profilu.

Seksualnost invalida može biti delikatna tema, ali Baričić je ponajprije kandidat za vijećnika, za poziciju na kojoj raspolaže s određenom količinom političke moći, uz što bi trebala ići i stanovita kontrola nagona.

Baričić mlatara pozicijom gradskog vijećnika kao sredstvom samodokazivanja

Uglavnom, Ivošević se prvi put pokazao kao slaba karika kad je u finišu prošle kampanje izvučen njegov antisemitski ispad na društvenim mrežama pa se kasnije ispričavao i izvlačio. Grad je sada usred predizborne kampanje jer je Ivošević nazvao urednicu u lokalnom dnevnom listu i u telefonskom razgovoru spomenuo ispijanje krvi zbog čega je protiv njega podignuta i optužnica. Pa se i nakon toga ispričavao i izvlačio.

U aktualnoj se aferi nema razloga ispričavati ili izvlačiti - istina, bilo bi mudrije da je izbjegao ikakvo sudjelovanje u ovoj prepisci - no on je iz političkog vlaka trebao iskočiti nakon što je protiv njega podignuta optužnica. Baričić, pak, očito krajnje nezreo, mlatara pozicijom gradskog vijećnika kao sredstvom samodokazivanja što je, na koncu, ponajprije tužno.

Družina oko Ivice Puljka tako se ponovo našla u centru afere. S druge im je strane HDZ sa svojim obavještajnim podzemljem, a spomenuli smo tek neke indicije da je ono na ishodištu ovog slučaja. Što nikako nije opravdanje Puljkovu suradniku da se razmeće svojom političkom pozicijom kao sredstvom u političkoj igri. 

I onda se netko čudi političkim apstinentima.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više