Pulski gradonačelnik Miletić: Kultura je pravi odgovor na nasilje i govor mržnje

Foto: FAH

PREMDA Pula nije ponijela titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, ulazak u samu završnicu izuzetno je veliki rezultat i neprocjenjivo iskustvo za naš grad, poručio je to pulski gradonačelnik Boris Miletić u četvrtak navečer nakon što je Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020.  ocijenilo kako je grad Rijeka, uz Pulu, Osijek i Dubrovnik, u svom programu najbolje prenijela poruku europskog zajedništva i suradnje.

Miletić se u izjavi za novinare zahvalio svim građanima koji su sudjelovali u procesu kandidature, kao i timu koji je na tome neumorno radio proteklih mjeseci ustvrdivši kako je "pulska tema kulturne demilitarizacije jedini i pravi odgovor na nasilje i govor mržnje".

"Upravo je kultura pravi odgovor na to. Prošli smo vrlo složen i mukotrpan put koji nimalo nije bio uzaludan budući da sad imamo kvalitetnu podlogu za nastavak razvoja kulture u našem gradu“, poručio je Miletić čestitavši gradu Rijeci na osvojenoj tituli.

Da je Pula ozbiljno pristupila kandidaturi govori i podatak da je još 2009. donijela prvu formalnu odluku o kandidiranju te je prvi grad koji je kompletirao i predao natječajnu dokumentaciju. Osim toga, Gradsko vijeće Pule jednoglasno je podržalo i donijelo važne strateške dokumente, poput Kulturne strategije grada i Odluke o kandidiranju, čime je potvrđena sposobnost provedbe tog značajnog projekta.

Fokus na komunikaciji i civilnom sektoru

"Od samog početka veliku smo pozornost usmjeravali prema komunikaciji s građanima i civilnim sektorom budući da je naš cilj bio ojačati suradnju među kulturnim, gospodarskim, obrazovnim i turističkim sektorom te mi je drago da smo u tome i uspjeli. Pula će i dalje nastaviti svakodnevno razvijati i obogaćivati svoju kulturnu ponudu kako bi svojim građanima, ali i svim građanima Europe, ponudila najbolje kulturno-umjetničke događaje", istaknula je pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Podsjetila je kako je Grad Pula s Istarskom županijom ušao u natjecanje za laskavu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. s temom "Demilitarizacija! – Od tvrđave do foruma", kako bi se naglasilo da je kultura jedini pravi odgovor na nasilje i govor mržnje.

U donošenju odluke poštivalo se nekoliko glavnih kriterija za odabir: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost provođenja te doseg i upravljanje projektnim ciklusom.

Pročitajte više