Pupovac nakon razgovora s Mesićem: Naše biračko tijelo je bliže SDP-u

OD 9 DO 12 na Pantovčaku trajale su danas konzultacije predsjednika Stjepana Mesića s predsjednicima  predstavnicima nacionalnih manjina. Šest predstavnika manjina neopredjeljeno je i formiralo je zajedničku platformu. Predvodi ih SDSS.

Pupovac: Stranke, ne manjine, moraju odlučiti tko će vladati

"Mnogi naši birači smatraju da je normalno da se opredijelimo za SDP, to je više manje poznato", kazao je Pupovac, koji je ranije istaknuo da je u prve dvije godine suradnje s HDZ-om u zadnjem mandatu bio zadovoljan, međutim, sa druge dvije godine "kada je HDZ otkrio HSP" nije bio zadovoljan. Krivo mu je što nitko nije izvijestio o tome da su kandidati SDSS-a bili apsolutni pobjednici kod svog biračkog tijela, sa osvojenim 90 posto glasova. Iako ne skriva zadovoljstvo što su manjine napokon postale važan politički faktor, svejedno smatra da se stranke moraju odlučiti prije njih o tome tko će vladati zemljom.

"Ovo je prvi put da imamo priliku da izaberemo, ali postoje glasovi iz dijaspore i glasovi manjine. Mi mislimo da u ovim okolnostima manjine trebaju biti obzirne pri odlučivanju", kaže Pupovac. Objašnjava da bi tu odgovornost na sebe trebale preuzeti stranke poput HSS-a i HSLS-a, koje bi prve trebale donijeti odluku. 

Kaže da na ovim izborima ima priliku da se više ne dovedu u situaciju da su samo formalni partner Vladi, kojoj će i ovaj puta samo pomoći u konsolidaciji većine.

Odbio je reći koji su zahtjevi srpske nacionalne manjine, jer se, kaže, u javnosti stvara slika da ljudi koji sudjeluju u pregovorima, pod a) traže velike i teške milijarde koje će učiniti narod samo siromašnijim, i pod b) da se ionako pokvareni političari ne rade ništa nego se samo bore za fotelje i ministarska mjesta. Na taj način štiti srpsku manjinu od špekulacija da traže novce, kaže Pupovac, aludirajući na pregovaračku poziciju stranaka koje trenutno odlučuju o tome kome će Mesić povjeriti mandat - HSS-HSLS.

Tanković: Mesić suglasan s promjenom imena Muslimana u Bošnjake

"Memedi ne razumije ovaj problem, jer ne razumije kojim je muslimanima dodan taj naziv. To se nije odnosilo na bilo koju treću opciju." - pojasnio je Tanković.

Na Sanaderovu opasku kako je promjena imena Muslimani u Bošnjaci protuustavna, Tanković odgovara da je "protuustavno bilo poigravanje s popisima stanovništva."

"Sanader je mogao znati da je protuustavno odrediti da se jedna manjina u popisu birača vodi prema vjerskoj odrednici", naglašava Tanković, dodajući da se slična stvar događa u Vojvodini, gdje je praksa da se izbjegava manjina pod nazivom Hrvati, dok su drugi nazivi, navodi primjer Bunjevaca i Šokaca, ondje prihvatljivi.

Što se tiče eventualne promjene strane tj. priklanjaju HDZ-u, ukoliko SDP izgubi trku za mandatara, Tanković je rekao kako ima obvezu prema SDP-u, "tako dugo dok SDP pravi nisku od 77 zastupnika".

"Tek kada bi Milanović rekao da nije kadar učiniti sukladno našem sporazumu, ja sam slobodan otići. Uvjeravaju me da manjine nemaju što raditi u oporbi, ali možda mi je i bolje ostati u oporbi." - zaključuje Tanković. S HDZ-om je spreman pregovarati onda kada pristane na zahtjev o promjeni imena.

"To se može učiniti u 24 sata i to je uvjet za razgovor, samo za razgovor, bez kojega razgovor sa Sanaderom nije moguć", kaže Tanković, naglašavajući da je ovaj zahtjev "naš zalog za budućnost i s tim se nitko ne smije poigravati", kaže on.

Memedijev posjet Pantovčaku u sjeni afere "kuća"

Novcem dobivenim od donacija Memedi je završio svoju tek započetu kuću i izgradio još jednu, s tim da je HDZ-ov partner pored "rada" u udruzi, zapravo nezaposlen, a također i ponosni vlasnik dvaju automobila.

Memedi kaže da su svi njegovi računi i financijska izvješća uredno dana na vidjelo svim njegovim donatorima.

Upitan smatra li da je okrenuo leđa zagrebačkom gradonačelniku, SDP-ovcu Milanu Bandiću koji je pomagao njemu i ostalim zagrebačkim Romima, Memedi je odgovorio da Bandiću nije okrenuo leđa, da je Bandić pomagao Romima, a ne njemu osobno, te da će s njim i dalje surađivati i biti mu prijatelj.

Što se tiče koalicije sa HDZ-om, rekao je da "Poštujemo ono što smo potpisali", ističući da odluku o potpori HDZ-u nije donio sam, već da je to odluka dijela romske zajednice koji je podržao njegovu izbornu kandidaturu i pomagao mu u predizbornoj kampanji.

"Ja nisam stranački opredijeljen. Romi su većinom bili za HDZ", rekao je, dodavši da je razgovarao i sa SDP-om i s HDZ-om i da je SDP imao svoga kandidata iz SDA za kojega je, kaže, bio uvjeren da će pobijediti, ali pobijedio je on.

Radin završio s Mesićem: Vjerujem da će sve manjine završiti na istoj strani

Prvi je čast razgovarati s predsjednikom, kako je sam kazao, imao Furio Radin, koji je novinarima rekao kako smatra da će zastupnici manjina svi završiti na jednoj strani. Nije rekao kojoj.

"12. prosinca je još daleko, ima vremena", odgovorio je Radin novinarima na pitanje hoće li ostati uz partnere u prošlom sazivu Sabora, HDZ, ili će nakon ovih izbora pokušati sa SDP-om.

"Dosad sam bio sa zastupnicima manjine", dodaje on na to, i napominje kako će na strani manjina i ostati.

Zastupnik talijanske manjine izvijestio je novinare kako sve manjine nastupaju i sa zajedničkim i sa pojedinačnim zahtjevima.  Zajednički zahtjevi su pozitivna diskriminacija kod prava glasa, kako "biračko tijelo ne bi moralo birati samo etnički ili samo politički", a drugi je uvođenje dvojezičnosti u lokalnoj samoupravi i državnim institucijama. Pojedinačni se zahtjevi se uglavnom tiču dvojezičnosti.

Formira se manjinski blok: Priklonit ćemo se onome tko manjinama da veća prava

"Želja je manjina da djelujemo zajedno", kazala je i Čuhnil te dodala: "ovog časa neću vam reći s kim ćemo ići".

Na upit novinara znači li to da su se već odlučili, s obzirom da je Memedi već koalirao sa HDZ-om, kaže kako se to odnosi na njenu češku, zatim talijansku i madžarsku manjinu (po jedan zastupnik) te srpsku manjinu (tri zastupnika), odnosno ukupno šest manjinskih zastupnika.

"Svaka manjina ima svoje specifičnosti. On je tako procijenio i morat će snositi posljedice", kazala je Čuhnil o Memedijevoj odluci. Tvrdi da joj Mesić nije davao savjete za koga da se opredijeli, a najvažnija pitanja za manjine, osim dvojezičnosti i pozitivne diskriminacije u izbornom pravu, su ponajprije ekonomska pitanja vezana za manjine, zapošljavanje manjina, pozicija vijeća nacionalnih manjina, i drugim stvarima koje Čuhnil očekuje od buduće vlade.

Čuhnil tvrdi da manjine neće pristati uz vlast bez obzira koja ona bila, nego će pristati uz onu opciju koja bude nudila rješenja za probleme koji postoje još od 2000.

Šoja: Želim biti uz vladajuće

Zastupnik mađarske manjine Deneš Šoja izjavio je kako u novom sazivu Hrvatskog sabora želi biti uz vladajuću koaliciju.

"Jasno sam rekao Predsjedniku, kao i svima koji su se s nama konzultirali, da kao zastupnik mađarske nacionalne manjine želim biti uz vladajuću koaliciju, a to je za manjinskog zastupnika i shvatljivo", rekao je Šoja, posljednji od manjinskih predstavnika koji se danas sastao s  Mesićem.

Šoja vjeruje da će se, oko toga koga podržati, uspjeti dogovoriti svi manjinski zastupnici, i to prije glasovanja o novoj vladi.

Večeras kod Mesića Đapić i Hrelja

Pročitajte više