Pupovac: Nužni prijevremeni izbori na državnoj i lokalnoj razini

PREDSJEDNIK Srprskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac smatra da su se u na državnoj i lokalnoj razini već trebali raspisati prijevremeni izbori, a kako bi se, tvrdi, konačno riješilo ´kaotično i kritično stanje u državi´.

´Ne znam gdje je stanje kaotičnije, u jedinicama lokalne samouprave ili općenito u državi. Prijevremeni izbori već su se trebali raspisati kako bi se zaštitila vjerodostojnost demokracije, koju ugrožava dio vladajuće koalicije´, izjavio je Pupovac na današnjoj konferenciji za novinare.

SNV će Vladi i Saboru predložiti izmjene i dopune prijedloga zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne uprave i samouprave, smatrajući da je nepotpun i u predloženom obliku neprovediv.

Pupovac je rekao da su podaci Ministarstva pravosuđa o zastupljenosti manjinskih predstavnika u lokalnoj samoupravi ´netočni i nepotpuni´, iz čega, kaže, proizlazi loša komunikacija ministarstva i lokalne samouprave.

Upozorio je i na, kako je rekao, nedosljednost oko izbora vijećnika iz redova nacionalnih manjina u gradskim, općinskim i županijskim vijećima, odnosno zastupaju li u tim vijećima stranačke ili interese birača. SNV stoga predlaže da bi svi s izbornih lista izabrani vijećnici trebali potpisati izjavu da će osim stranačkih zastupati i interese pojedinih manjinskih zajednica u čije su ime izabrani, te da se to pitanje uredi zakonom i statutima gradova i općina.

Od Sabora će, kazao je Pupovac, tražiti da se zakonom jasno uredi zastupljenost manjinskih predstavnika u izvršnoj vlasti i upravnim tijelima jedinica lokalne samouprave, odnosno da se u statutima zajamči zastupljenost manjina u gradskim i općinskim poglavarstvima.

Predložene izmjene obuhvaćaju i prijedlog da se pitanje izbora Vijeća nacionalnih manjina, koje je predviđeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uredi posebnim, a ne, kako je sada, predloženim zakonom o izborima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne uprave i samouprave.

Pročitajte više