Pušenje u trudnoći može dovesti do psihoza kod djece



MAJKE koje puše tijekom trudnoće izlažu djecu većem riziku obolijevanja od psihičkih problema u tinejdžerskoj dobi, rekli su danas britanski znanstvenici.

Istraživači sa četiri britanska sveučilišta ispitali su preko 6,300 12-godišnjaka i 12-godišnjakinja i postavili im pitanja vezana za psihotične simptome kao što su halucinacije i umišljanja. Oko 19 posto djeve imalo je majke koje su pušile tijekom trudnoće.

Psihoze

Preko 11 posto, odnosno 734 djece iz grupe, ima neki odlike jasnih simptoma psihoze.

Brojna prijašnja istraživanja pokazala su kako cigarete mogu naškoditi fetusima majki koje puše tijekom trudnoće. Pušenje u trudnoći povećava rizik od srčanih defekata, sindroma iznenadne smrti djeteta, a u nekim slučajevima djeca se mogu roditi manja.

Stanley Zammit, psihijatar s Medicinskog fakulteta u Cardiffu, znanstvenik koji je vodio istraživanje, rekao je da se rizik razvijanja simptoma psihoze razvija progresivno s količinom pušenja.

Marihuana ne utječe

"Možemo procijeniti da oko 20 posto adolescenata u grupi ne bi razvilo psihotične simptome da im majke nisu pušile", rekao je.

Istraživanje je pokazalo i povezanost konzumiranja alkohola, ali samo kod djece čije su majke konzumirale veće količine alkohola u ranim fazama trudnoće.

Zanimljiv podatak: Samo nekoliko žena je priznalo da je tijekom trudnoće konzumiralo marihuanu. Kod njihove djece nije pronađena nikakva veza marihuane i simptoma psihoza.

Pročitajte više