Pusić: HNS jedini za dosljednu suradnju s Haagom

PREDSJEDNICA Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdila kako se njezina stranka jedina dosljedno zalagala za suradnju s Haaškim tribunalom, ocijenivši kako je takvo stajalište danas i nove vlasti premda je donedavno prosvjedovala protiv te suradnje.

"Kad je riječ o svim dosadašnjim haaškim optužnicama, HNS se zauzimao za strogo poštivanje zakona, držeći kako se država u optužnice pojedinaca nema što miješati osim da im osigura potrebne dokumente", kazala je Pusić. Smatra da država pred Haaškim sudom kao zainteresirana strana treba jedino pobiti ocjene u optužnicama koje se tiču državne politike i naravi Domovinskog rata, ali nikako ne o pojedincima i njihovoj mogućoj odgovornosti.

Kako je rekla, s takvim stajalištem HNS-a složio se i premijer Ivo Sanader na jučerašnjem susretu s predsjednicima parlamentarnih stranaka.

Komentirajući nedavne prosvjede protiv haaških optužnica u organizaciji Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata, predsjednica HNS-a Vesna Pusić primijetila je da se i sama ovih dana pitala gdje je nestao Mirko Čondić i zašto se ne javlja ako se zna da su u Hrvatsku stigle nove haaške optužnice. Podsjetila je na masovne prosvjede u Splitu, na Markovu trgu u Zagrebu i u Osijeku dok je na vlasti bila koalicija stranaka.

Po njezinim riječima okolnosti su iste kao i tada, "isti su nam i zakoni", no, dodala je, jedino se promijenilo HDZ-ovo stajalište o suradnji s Haaškim tribunalom.

Osvrnuvši se na rezultate istraživanja javnog mišljenja o popularnosti političara, po kojima se premijer Sanader približio predsjedniku Stjepanu Mesiću, kazala je kako će jedine bitne ocjene u toj predizbornoj kampanji biti one koje će se odnositi na konkretan posao koji Vlada i vladajući HDZ trebaju obaviti.

Pročitajte više