Gotovina u "bitno povoljnijem položaju"

Gotovina u "bitno povoljnijem položaju"
OBRANA generala Gotovine je nezadovoljna usvojenim izmjenama optužnice, iako je u svojoj biti izmjenom optužnice Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) general pukovnik Ante Gotovina doveden u bitno povoljniji položaj i to ne samo odustajanjem tužiteljstva od jedne točke optužnice nego i bitnim smanjenjem opsega djela za koje je optužen, ocjenio je u ponedjeljak Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić.

"Tako više Ante Gotovina nije optužen za etnički progon 200.000 tisuća Srba već je optužen za sudjelovanje u "zločinačkom pothvatu" koji je rezultirao, prema navodima optužbe progonom nekoliko desetaka tisuća Srba", navodi se u priopćenju koje je Mišetić uputio medijima u ime odvjetničkog tima generala Gotovine.

Takvi navodi ne odgovaraju činjenicama niti stvarnome razvoju događaja na oslobođenim hrvatskim teritorijima operacijom Oluja koja nije ni planirana, ni zapovijeđena, niti izvedena kao operacija bilo kakvog etničkog čišćenja već kao operacija oslobađanja hrvatskog državnog teritorija.

Već sada se sa sigurnošću može ustvrditi da se još jedanput dokazalo koliki je propust učinila bivša Vlada Republike Hrvatske kada je obranu generala Gotovine onemogućavala više od dvije godine u pristupu dokumentima, navodi se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjereni smo, obzirom da je tužiteljstvo odustalo od najteže točke, da bi, da smo imali pristup dokumentima, dokazali da niti ostale točke optužnice protiv generala Ante gotovine nisu utemeljene na činjenicama već na lažnim iskazima i selektiranim dokumentima, a što će se u vrlo skoroj budućnosti i dokazati sucima Haaškog tribunala, dodaje Mišetić .

Gotovinin američki odvjetnik također izražava uvjerenje da će, ukoliko se u sljedećim tjednima formira sudsko vijeće, suci Haškog tribunala poštujući pravila o vođenju postupaka konačno odbaciti one neutemeljene točke optužnice koje su preostale i da će time spriječiti glavnu tužiteljicu u njezinim nastojanjima da tretira operaciju Oluja kao "zločinačku operaciju" a time i legalne hrvatske oružane sile kao "zločinačku organizaciju".

ICTY je u ponedjeljak skinuo oznake tajnosti s izmijenjene optužnice protiv generala Gotovine i sa optužnice protiv zapovjednika specijalne policije MUP-a generala Mladena Markača i zapovjednika Zbornog mjesta Knin nakon Oluja, generala Ivana Čermaka.

Svu trojicu tereti se po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon, ubojstva, najmanje 150 krajinskih Srba, pljačku i razaranje njihove imovine, deportaciju i prisilno raseljavanje desetaka tisuća stanovnika u okviru "udruženog zločinačkog pothvata s ciljem "prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz Krajine".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara