Pusić o jačanju liberalne opcije

PREDSJEDNICA HNS-a Vesna Pusić istaknula je danas, na konferenciji za novinare, da su intenzivni razgovori te stranke s LS-om i Librom urodili predizbornom koalicijom na kompatibilnim programima te dodala kako smatra da je strateški značajno da se takva suradnja održi i ojača.

Drži da je sporazum o predizbornoj koaliciji dobra startna osnova i da je važno u Hrvatskoj okupiti građanski misleće ljude koji podržavaju slobodu pojedinca i građansku opciju, što bi, kako ocjenjuje, bila treća politička snaga u Hrvatskoj.

Upitana je li nakon izbora novog vodstva LS-a smanjena mogućnost ujedinjenja s tom strankom, Pusić je odgovorila kako ne misli da se nešto bitno promijenilo, te najavila da će s novim LS-ovim vodstvom razgovarati idući tjedan.

U vezi s približavanjem LS-a HSLS-u Pusić je kazala kako to nije ništa novo i da HSLS vjerojatno smatra da time nešto može spasiti. "Na njima je da odluče, ali bilo bi šteta da se neki kvalitetni ljudi marginaliziraju u politici", ocijenila je Pusić.

Potvrdila je i da je razgovarala o mogućoj koaliciji i s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom te dodala da je u tom pogledu optimistična.

Na upit da komentira istup predsjednika Republike i predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića prema HDZ-ovoj kandidatkinji Jadranki Kosor, Pusić je rekla da iz jednog istupa ne može procijeniti kakva će biti predsjednička kampanja, ali da ne vjeruje da će biti drugačija od dosadašnjih.

Predsjednik Mesić je jučer u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavi" rekao da Jadranka Kosor nije nikada tvrdila da se u HDZ uključila zato što prihvaća program stranke, nego zato što je u pokojnom predsjedniku Tuđmanu prepoznala oca, te ocijenio da to "nema težinu" ni za stranku ni za birače

Pusić je u ime HNS-a izrazila zabrinutost zbog odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o odgodi uvođenja eksperimentalnog programa spolnog odgoja kojeg su pripremali istaknuti hrvatski stručnjaci. Upozorila je na poražavajući podatak da je od 15 do 18 posto spolno aktivnih studentica zaraženo klamidijom, a od 10 do 12 posto HP virusom.

To pokazuje da se temom spolnog odgoja u školama moraj baviti stručnjaci različitih profila koji će temeljiti program na nepristranom i znanstvenom pristupu, te je s provedbom potrebno krenuti što prije, naglasila je Pusić. HNS stoga poziva Vladu da se javno očituje o konkretnom slučaju.

Pročitajte više