Pusić: Presuda generalima ne smije se koristiti u političke svrhe, EU sve gleda



"NEDOPUSTIVO je manipulirati presudom generalima u političke svrhe", kazala je Vesna Pusić u Hrvatskom saboru, odgovarajući na pitanje mogu li izjave političara o predstojećoj presudi protiv Gotovine, Markača i Čermaka utjecati na proces pregovora s Europskom unijom.

Pusić ističe kako političari imaju odgovornost i ne mogu, za razliku od običnih građana, pozivati na prosvjede i dovoditi u pitanje legitimitet Haškog suda. "Kakva god presuda bila, ona neće biti pravomoćna. To također treba imati na umu. Nedopustivo je da se nepravomoćna presuda iskorištava u političke svrhe", poručuje Pusić.

Šefica HNS-a sigurna je da će EU pod povećalom pratiti sve što će se u hrvatskoj događati nakon presude. I tu ne misli samo na prosvjede koje su najavili branitelji, već i na način na koji će se vlast i oporba odnositi o presudi.

U Zagrebu je danas gostovao Kenneth Clark, ministar pravosuđa Ujedinjenog Kraljevstva. Pusić tvrdi kako njegov posjet nema veze s presudom koja će za dva dana biti donesena u Haagu. "Clarkov posjet povezan je s Poglavljem 23 i mogućnošću da se pregovori završe u lipnju", kaže Pusić, te ističe da Britanci podržavaju priključenje Hrvatske Europskoj uniji.

Pročitajte više