Puštena u rad obnovljena trafostanica u Ernestinovu

U ERNESTINOVU je danas označen završetak obnove u ratu potpuno oštećene 400/110 kV trafostanice u što je s obnovom priključne dalekovodne mreže uloženo oko 60 milijuna eura.

Radove, započete u ožujku prošle godine nakon međunarodnog natječaja, obavile su domaće tvrtke i dobavljači opreme "Končar konzorcij" i "Dalekovod".

Uklopom prekidača 110 kV mreže prema trafostanici Osijek 1 obnovljenu ernestinovačku trafostanicu u rad je pustio predsjednik Vlade Ivica Račan. Izjavio je kako je riječ o objektu simbolična značaja jer je nakon njegova uništenja u agresiji na Hrvatsku pokazano da se može brzo i kvalitetno obnoviti te tako pridonijeti stabilizaciji u široj regiji.

"Dobro je da smo se odlučili za međunarodni natječaj jer je afirmirao domaće proizvođače. Posebno sam zadovoljan što je u taj objekt ugrađeno više od 80 posto domaćih proizvoda", rekao je Račan, ocijenivši kako taj podatak govori "u prilog sposobnosti hrvatskog gospodarstva i industrije".

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nadzornog odbora HEP-a Goran Granić kazao je kako je riječ o "vrlo važnu objektu za Slavoniju, Hrvatsku i jugoistočnu Europu" te za razvoj elektroenergetskog tržišta i reformu energetskog sustava.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivo Čović rekao je kako će dovršetak ernestinovačke trafostanice "znatno pridonijeti sigurnosti i stabilnosti opskrbe ne samo u Slavoniji nego i u cijelom sustavu". Dodao je da je HEP ove godine izveo projekte vrijedne dvije milijarde kuna, da je tim poslom završila obnova ratom razorene mreže u Slavoniji te da HEP, unatoč nepovoljnu vremenu i većoj potrošnji struje, "jedini u Europi ove godine nije poskupio struju".

Član Uprave HEP-a Ivica Toljan izvijestio je kako će Slavonija, kad se idućih tjedana spoji ernestinovačka i žerjavinečka trafostanica kod Zagreba na 400 kV mrežu, dobiti sigurnu opskrbu strujom. Dodao je kako je ernestinovačka trafostanica "ključna točka" za budući jedinstveni europski elektroenergetski sustav, koji će sa žerjavinečkom trafostanicom omogućiti stvaranje slobodnog tržišta strujom i ponovno spajanje jugoistočne Europe s tim sustavom.

(Hina)vuč vkn

Pročitajte više