PUTIN: BEZ PREPREKE U GOSPODARSKIM ODNOSIMA SA SEULOM

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je u utorak u Kremlju južnokorejskog predsjednika Roh MooHyuna i istaknuo kako "više nema prepreka za suradnju s Južnom Korejom".

Riječ je o prvom službenom posjetu južnokorejskog predsjednika Rusiji.

"Naše gospodarske veze razvijaju se vrlo brzo i uspjeli smo ukloniti sve prepreke i poteškoće koje su komplicirale našu suradnju", rekao je Putin, prenosi agencija Ria-Novosti.

"Danas ne postoji više nikakav problem te vrste", dodao je ruski predsjednik.

"Naše statistike malo se razlikuju, ali pokazuju rast trgovinskih razmjena bitno viši od 50 posto" tijekom prva tri mjeseca ove godine, rekao je Putin.

Roh Moo-Hyun izrazio je zadovoljstvo "mirnim i iskrenim" razgovorom koji je trajao tri sata.

Šesti potrošač i jedan od prvih uvoznika energije u svijetu, Južna Koreja zainteresirana je za naftovod koji će opskrbljivati Aziju iz ruskih sibirskih nalazišta.

Dvojica predsjednika trebala bi razgovarati i o povezivanju njihovih zemalja željeznicom, te o sigurnosti korejskog poluotoka (i posebice nuklearnom pitanju) jer Rusija uz Kinu, Japan i SAD sudjeluju u pregovorima o programu nuklearnog razoružanja Pjongjanga. Usto, trebali bi razgovarati i o borbi protiv međunarodnog terorizma, prema izvorima bliskim ruskom predsjedništvu.

(Hina) xtm ydgk

Pročitajte više