Putin će iskoristiti uhićenje Hodorkovskog za podilaženje javnosti

RUSKI predsjednik Vladimir Putin i njegovi saveznici zasigurno će iskoristiti uhićenje naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog kako bi prije skorašnjih izbora podišli javnosti koja ne voli bogataše s imutkom stečenim preko noći.

Putin je u netaktičnoj izjavi nakon uhićenja i podizanja optužnice protiv Hodorkovskog, odbacio pozive liberala na razgovore, koji su ustvrdili da ta akcija ugrožava političke i ekonomske izglede Rusije. Sud, rekao je Putin, odlučio je da Hodorkovski mora odgovoriti na optužbe i to je dovoljno.

Među običnim građanima posebice će stariji, koji su loše prošli u 12-godišnjem prijelazu na kapitalizam, poduprijeti i uključiti se u tirade protiv "oligarha" koji su preko noći stekli bogatstvo u privatizaciji 90-ih godina.

Ispitivanje javnog mišljenja, objavljeno u izdanju novina Komsomoljskaja Pravda od utorka, pokazalo je da 35 posto ispitanih smatra da je bilo vrijeme da se Hodorkovski uhiti.

"Tajming poduzete akcije protiv Hodorkovskog nije slučajan budući da predstoje izbori" - parlamentarni u prosincu i predsjednički u ožujku iduće godine, izjavio je jedan analitičar.

Čelnik pro-Putinove stranke Ujedinjena Rusija, ministar unutarnjih poslova Boris Grizlov, pokrenuo je borbu protiv korupcije mnogo prije izborne kampanje, s tim da je svrha operacije bila iskorijeniti korumpirane policajce.

Kako pokazuju ispitivanja javnog mišljenja, Ujedinjena Rusija ima podjednake izglede na parlamentarnim izborima kao i oporbeni komunisti, dok liberali daleko zaostaju.

Uhićenje Hodorkovskog moglo bi naškoditi liberalima i komunistima, budući da su obje skupine kritizirale Kremlj zbog tog skandala. Međutim, Ujedinjena Rusija je uvjerena da će bura koju je među liberalima izazvala Putinova izjava uskoro utihnuti.

"Predstavnici poslovne elite izjavljuju da će taj sukob potresti društvo", rekao je član stranke Oleg Kovaljov za dnevnik Vremja Novostei. "Ali dopustite mi da kažem sljedeće: instituti koji se bave ispitivanjem javnog mišljenja govore da su mnogi nezadovoljni akcijama naših oligarha...oni nisu teškim radom zaradili ono što imaju. Ljudi to mogu vidjeti i shvatiti", dodao je.

"Upitajte ljude jesu li sretni što je Hodorkovski u zatvoru...većina će reći da. Upitajte ih može li se postati bogat na pošten način i oni će reći ne. Međutim, pitajte ih žele li biti bogati i oni će reći da", izjavio je jedan analitičar za radio Eho Moskve.

Pročitajte više