Putin i Erdogan upozoravaju Izrael: "Nikada nećete moći sprati krv s ruku"

Foto: Hina

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin su na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorili da američko priznanje Jeruzalema kao prijestolnice Izraela može izazvati oživljavanje napetosti na Bliskom istoku.

"Rusija i Turska vjeruju da ta odluka ne pomaže u stabiliziranju stanja na Bliskom istoku, ona destabilizira ionako složenu situaciju", izjavio je Vladimir Putin tijekom susreta s turskim kolegom u Ankari.

"Dolijevanje ulja na vatru"


Erdogan je ocijenio da "Izrael dolijeva ulje na vatru". "Izrael u tom procesu vidi priliku za jačanje pritiska i nasilja nad Palestincima", dodao je turski predsjednik i pojasnio da Putin i on imaju sličan pristup tom pitanju.

Tijekom kratkog posjeta Egiptu u ponedjeljak poslijepodne Putin je pozvao na trenutačni nastavak izravnih izraelsko-palestinskih pregovora o svim spornim točkama, uključujući status Jeruzalema.

Ranije je Erdogan izjavio da su tim priznanjem Sjedinjene Države postale sudionik krvoprolića na okupiranim palestinskim teritorijima.

"Nikada neće moći sprati krv s ruku"

Erdogan je ponovno upozorio na izraelske poteze prema Palestincima u Jeruzalemu i optužio Izrael da je sveti grad pretvorio u zatvor za muslimane i druge vjernike.

"Nikada neće moći sprati krv s ruku", rekao je. "Borba se neće zaustaviti sve do stvaranja neovisne palestinske države u granicama iz 1967. i istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom."

Erdogan je također dodao da će summit čelnika muslimanskog svijeta u srijedu u Istanbulu biti zaokret u njihovim potezima nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da jednostrano prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela.

Pročitajte više