Putin je bio savjetnik tvrtke osumnjičene za pranje novca

RUSKI dnevnik Kommersant u petak je objavio kako je u razdoblju 1997.1998. budući predsjednik Rusije Vladimir Putin bio je jedan od savjetnika jedne njemačke tvrtke za koju se sumnja da je prala novac za jednu rusku mafijašku skupinu.

Sumnjive aktivnosti te tvrtke, kojoj je sjedište na jugozapadu Njemačke, spomenula je njemačka savezna krimpolicija u utorak, ali bez imenovanja tvrtke ili spominjanja pretpostavki o suradnji s osobom koja će kasnije postati predsjednikom Rusije.

Kommersant tvrdi da je riječ o rusko-njemačkoj tvrtki St. Petersburg Immobilieren und Beteiligungs AG (SPAG), čiji je savjetnik bio i sadašnji ruski ministar za gospodarski razvoj Guerman Gref.

Dužnosnici sporne tvrtke sumnjiče se za pranje nekoliko milijuna eura u korist moćne mafijaške skupine iz Sankt Peterburga. Riječ je o sredstvima stečenim protuzakonitim aktivnostima poput trgovine ukradenim automobilima ili ljudima, krijumčarenjem cigareta i iznudom. Novac bi se poslije vraćao u Rusiju u obliku ulaganja u nekretnine, tvrde istražitelji, koji zasad nisu uspjeli dokazati krivnju nijednom osumnjičenom.

Pročitajte više