Putin na izložbi odbio pritisnuti gumb za simulaciju nuklearne bombe

Ilustracija/Screenshot: Kanal 13

Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao je danas simulaciji "nuklearnog gumba", ali ga je odbio pritisnuti dok je obilazio golemu izložbu ruskih postignuća, na događaju koji je izgledao kao zagrijavanje za predizbornu kampanju. Putin je saslušao izlaganje o dizajnu sovjetske nuklearne bombe i pokazan mu je model kontrolne ploče za pokretanje nuklearnog testa, nakon čega je slike eksplozije promatrao kroz prozor.

Od početka rata u Ukrajini, Putin je često podsjećao Zapad na veličinu i mogućnosti ruskog nuklearnog arsenala i upozoravao da će svatko tko pokuša izvesti nuklearni napad protiv Rusije biti izbrisan s lica Zemlje. Putin je razmjestio taktičke nuklearne projektile u Bjelorusiji i promijenio rusko stajalište o dva glavna sporazuma o naoružanju, istodobno inzistirajući na tome da se Moskva ne "razmahuje" nuklearnim oružjem niti mijenja svoju doktrinu o njegovoj uporabi.

Novi predsjednički izbori

Očekuje se da će Putin ovog mjeseca potvrditi da će se kandidirati za još jedan šestogodišnji predsjednički mandat u ožujku, a današnje pojavljivanje imalo je poseban predizborni prizvuk. Putin (71) je na čelu Rusije kao predsjednik ili premijer od 1999., kada je Boris Jeljcin odstupio s dužnosti i postavio ga za vršitelja dužnosti predsjednika posljednjeg dana drugog tisućljeća.

S još šest godina u Kremlju, preteći će Josifa Staljina po stažu na vlasti. Staljin je vladao Sovjetskim Savezom od 1924. do 1953. Putin bi tako bio najdugovječniji vladar Rusije od Katarine Velike u 18. stoljeću. Putinu je tijekom obilaska izložbe pokazana replika Staljinova ureda.

Ako se kandidira, izbori će za njega biti formalnost s obzirom na potporu državnih vlasti i državnih medija. Oporbeni političari predstavljaju izbore kao farsu jer je dopuštena kandidatura samo slabijim kandidatima. Pristaše Putina odbacuju te kritike, ukazujući na neovisno ispitivanje javnog mnijenja koje pokazuje da uživa podršku više od 80 posto Rusa.

Pročitajte više