Putin: Ne napadajte Iran



RUSKI premijer upozorio je cijeli svijet kako ne bi bilo pametno planirati vojnu akciju protiv Irana ili nametati toj zemlji nove sankcije zbog nuklearnog programa oko kojeg se spori s većim dijelom Zapada.

Rusija i SAD i inače imaju različita mišljenja oko iranskog nuklearnog programa, a situacija nije drukčija ni nakon novih iranskih prijedloga predanih UN-ovom Vijeću sigurnosti. Američki diplomati rekli su kako im se prijedlozi ne sviđaju, ali je ruski ministar vanjskih poslova dao povoljno mišljenje o njima.

Obamin ultimatum

Američki predsjednik Barack Obama ranije je rekao kako Iran ima do kraja rujna da odgovori na pruženu američku ruku, nakon čega će se SAD zalagati za nove sankcije UN-a i sam uvesti dodatne sankcije Islamskoj republici.

Putin je pak iz Moskve poručio kako bi bilo kakav napad na Iran bio "vrlo opasan, neprihvatljiv", te kako bi doveo do "eksplozivnog širenja terorizma. Putin je ipak pozvao i Irance da "budu suzdržani oko pitanja svog nuklearnog programa".

"To je opasna regija i Iran bi se trebao ponašati odgovorno, posebno s obzirom na izraelsku zabrinutost", rekao je Putin. Izraelska zabrinutost ima veze s ranijim najavama brisanja Izraela s mape, koje je izrekao Mahmoud Ahmadinedžad.

Prijedlog ne spominje nuklearni program

Novi iranski prijedlozi, predočeni na dokumentu od pet stranica, predani su Njemačkoj i petorima članicama Vijeća Sigurnosti – Rusiji, SAD-u, Kini, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Neki detalji prijedloga objavljeni su na stranici američke neprofitne organizacije ProPublica, koja se bavi istraživačkim novinarstvom. U prijedlozima Iran nudi početak "opsežnih pregovora koji bi uključivali sva pitanja vezana za sigurnost i globalno razoružanje". Zanimljivo je da dokument uopće ne spominje iranski nuklearni program.

Pročitajte više