Putin odlikovao svećenika koji je poginuo u Ukrajini: "On je heroj Rusije"

Screenshot: YouTube

RUSKI predsjednik Vladimir Putin posthumno je odlikovao pravoslavnog svećenika Mihaila Vasiljeva koji je nedavno poginuo u Ukrajini. Svećenik je dobio "Orden heroja Ruske Federacije", što je najveće odličje u Rusiji. Kako navodi nezavisni ruski portal Meduza, Putin je svećenika odlikovao "jer je bio hrabri heroj tijekom ispunjavanja svoje pastoralne dužnosti". 

Patrijaršija u Moskvi je u nedjelju objavila da je svećenik Vasiljev " 6. studenog poginuo u zoni specijalnih operacija u Ukrajini tijekom obavljanja svoje svećeničke dužnosti". Ruski patrijarh Kirij danas će povodom smrti svećenika održati specijalnu misnu službu u hramu Krista Spasitelja u Moskvi.

Svećenik koji je kritizirao ljude koji su htjeli izbjeći mobilizaciju

Mihail Vasiljev rođen je 1971. godine te je već služio kao svećenik tijekom mirovnih operacija ruske vojske na Kosovu, u BiH, na Kavkazu i u Siriji, navodi ruska pravoslavna crkva. Bio je neslužbeni kapelan ruskih trupa.

Vasiljev je svijetu postao poznat kada je u listopadu objavljen video u kojem kritizira muškarce koje žele izbjeći mobilizaciju. No, nije kritizirao samo muškarce, nego i majke koje ne žele da im sinovi idu u rat. Svećenik je ženama savjetovao da "rađaju više djece kako im ne bi bilo tako bolno i strašno poslati ih u rat".

Pročitajte više