PUTIN STIGAO U FRANCUSKU

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u ponedjeljak u trodnevni državni posjet Francuskoj posvećen prije svega iračkoj krizi.

Na zračnoj luci Roissy dočekao ga je francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin, a tijekom poslijepodneva trebao bi ga primiti francuski predsjednik Jacques Chirac.

Putin je Pariz doputovao iz Berlina, gdje je ponovio svoje protivljenje ratu u Iraku.

´Trenutačno nema utemeljenja za uporabu sile´ u Iraku, rekao je Putin novinarima u Berlinu.

´Vijeće sigurnosti bit će to koje će donijeti odluku na temelju izvješća UN-ovih inspektora´ u petak, rekao je.

Tada je kazao i da se, što se rješavanja iračke krize tiče, Rusija ´gotovo u potpunosti slaže´ s Francuskom i Njemačkom.

Francuska i Njemačka zauzimaju se za povećanje broja inspektora u Iraku, a predviđaju i moguće slanje Plavih kaciga.

Voditelj UN-ovih inspektora Hans Blix i direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei u petak će podnijeti novo izvješće o svojoj misiji u Iraku.

Osim o Iraku, Putin će sa svojim francuskim domaćinima razgovarati i o jačanju bilateralne suradnje.

Očekuje se potpisivanje nekoliko dokumenata, uključujući političko-stratešku deklaraciju, dokument o suradnji u energetskom sektoru te o razmjeni zatvorenika.

Putin bi posjet trebao iskoristiti i za poboljšanje slike Kremlja u francuskoj javnosti, koja je vrlo kritična prema ratu u Čečeniji.

Za navečer je tako u središtu Pariza najavljen prosvjed protiv ´istrebljivačkog rata´ u toj separatističkoj ruskoj republici, četrdesetak prosvjednika Amnestyja Internationala postavilo je pod pariškim mostom Aleksandra III natpis kojim osuđuju ´suučesničku tišinu´ između Francuske i Rusije, a organiziran je i manji prosvjed pred pariškim sjedištem ruske zrakoplovne kompanije Aeroflot.

Pročitajte više