Putin upozorio Ruse na opasnost od oporbenih "šakala"

RUSKI predsjednik Vladimir Putin se kao nositelj izborne liste stranke Ujedinjena Rusija aktivno uključio u izbore za Državnu dumu 2. prosinca, a danas na predizbornom skupu potencijalne birače upozorio na opasnost od povratka zloglasnih "oligarha".

Putin je danas u sportskoj dvorani Lužnjiki govorio pred okupljenim članovima pokreta "Za Putina". Govor je bio posvećene ekonomskim dostignućima njegove vlade. Tako je istakao kako je ruski BDP u osam godina porastao za 70 %, a da je kapitalizacija ruskih tvrtki narasla 70 puta.ž

Putin je sva ta dostignuća pripisao stranci Ujedinjena Rusija za koju se očekuje da će na izborima, koristeći ogromnu Putinovu popularnost, glatko osvojiti većinu u Dumi.

Ruski predsjednik je obećao da će se situacija i dalje mijenjati nabolje ostane li ta stranka na vlasti.

Međutim, također je upozorio na opasnost povratka oligarha kojima bi pomoć pružile "izvjesne osobe" koje se "poput šakala" kreću oko stranih veleposlanstava nastojeći "dobiti novac i podršku od stranih vlada umjesto od vlastitog naroda".

Većina promatrača vjeruje kako je Putin pod  "šakalima" podrazumijevao liberalnu i prozapadnu oporbu koja njegovu administraciju često kritizira zbog autoritarnog stila vladanja i odbacivanja liberalne ekonomske politike koja je karakterizirala njegovog prethodnika Jeljcina.

"Uskoro će biti na ulicama", opisao je njihove buduće akcije ruski predsjednik. "Od zapadnih specijalista su naučili kako izazvati revolucije u susjednim republikama, i to će pokušati ovdje. Mi im to nećemo dozvoliti."

Smatra se kako je Putin time opisao pokušaje da se u Rusiji koriste recepti Revolucije ruža u Gruziji i Naranačaste revolucije u Ukrajini kojima su tamo instalirani prozapadni režimi.

Većinu sudionika skupa, međutim, nisu toliko brinuli parlamentarni nego predsjednički izbori, odnosno kako će Putin nastaviti voditi Rusiju kada mu sljedeće godine istekne drugi mandat - posljednji koji ima pravo po Ustavu. Putin je rekao kako neće mijenjati Ustav, pa se špekulira kako će nastojati zadržati vlast kao premijer ili predsjednik parlamenta, a najnovija ideja je da za mjesto predsjednika kandidira svoju suprugu Ljudmilu.

D.A.

Pročitajte više