Putin zadovoljan zbog približavanja stajališta sa SAD-om

NEKOLIKO sati prije dolaska američkog predsjednika Georgea Busha u Rusiju, ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u Sankt Peterburgu izrazio zadovoljstvo zbog "uzajamnog približavanja stajališta" s Washingtonom u pogledu iračkog pitanja.

"Uspjeli smo taj problem ponovno vratiti na područje koje pripada UN-u", izjavio je Putin na konferenciji za novinare održanoj po svršetku summita EU-Rusija.

"Nekoliko je strana prihvatilo kompromis i to je dobro. Ja želim istaknuti uzajamno približavanje stajališta s našim američkim partnerima. Predsjednik Bush tomu je puno doprinio. Želio bih zahvaliti i Tonyu Blairu na uloženim naporima. Njegov posjet Moskvi 29. travnja odigrao je ključnu ulogu u rješenju ovog problema", kazao je ruski predsjednik.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder na konferenciji za novinare ocijenio je kako je summit u Sankt Peterburgu pomogao da se "nadvladaju razmirice u pogledu iračkog pitanja."

Zatvarajući summit Vladimir Putin je zahvalio svojih europskim kolegama što su "prihvatili" prijedlog o razmatranju mogućnosti ukidanja viza za ruske državljane koji putuju u zemlje EU-a.

"Rusija i EU prihvatile su mogućnost razmatranja uvjeta koji bi trebali omogućiti da se, u dugoročnoj perspektivi, ukinu vize. Zahvalni smo našim kolegama za dio dokumenta koji je usvojen pod nazivom Ujedinjena Euopa za sve Europljane", kazao je ruski predsjednik ocijenivši kako "razgovori o postizanju takvog sporazuma nisu bili jednostavni".

Pročitajte više