Putuj svemirom s WorldWide Telescopom

WORLDWIDE Telescope, besplatna aplikacija s potpisom Microsofta omogućuje svima, od amatera u svijetu svemira pa do profesora astronomije, istraživanje galaksija, zvjezdanih sustava i udaljenih planeta.

Iskustvo korištenja WorldWide Telescopa vrlo je lako usporediti s igranjem dobro osmišljene igre koja korisnicima omogućuje približavanje galaksija koje su udaljene nekoliko svjetlosnih godina. Digitalnim teleskopom moguće je vidjeti najudaljenije zvjezdane sustave kao i rijetko viđenu zvjezdanu prašinu, ali u izuzetno čistom obliku.

WorldWide Telescope trenutno je u beta verziji, a moguća konkurencija mu je Google Sky koji je također besplatan, ali za razliku od WorldWide Telescopa trenutno nije aplikacija namijenjena instaliranju, a u planu je proširivanje dostupnih podataka iz svemira kao i snimaka Google Eartha.

Korištenje Microsoftove aplikacije besplatno je zahvaljujući Jimu Grayu, Microsoftovom istraživaču koji je nestao prethodne godine dok je jedrio u blizini Kalifornije, izjavili su predstavnici Microsofta. Gray je bio najzaslužniji za projekte s astronomima s kojima je organizirao veliku količinu satelitskih podataka i slika. Glavni cilj ove aplikacije je pomoć svim zainteresiranima, posebice djeci, u proučavanju svemira, ali i promicanje znanosti i inženjeringa.

Menadžer Microsoftove istraživačke organizacije Next Media, Curtis Wong,  objasnio je: "Ono što danas nedostaje je svjesnost veličine svemira i njegove animacije. Hubbleove slike su izvrsne i kvalitetne, ali promatrač ne zna kolike su te slike velike niti koliko su udaljeni planeti ili sustavi koje one prikazuju". Ovakav softver omogućuje vrlo jednostavno putovanje svemirom, pamti gdje ste "bili" te svoja iskustva i putovanja možete dijeliti s drugim "znanstvenicima".

V.M.

Pročitajte više