Pvi optuženik ICTY-ja Dagan Nikolić osuđen na 23 godine zatvora

HAŠKI sud (ICTY) osudio je bosanskog Srbina Dragana Nikolića, na 23 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti koje je počinio kao zapovjednik zatočeničkog logora Sušica u istočnoj Bosni 1992. godine.

Dragan Nikolić, zvan "Jenki" (46) prva je osoba protiv koje je ICTY podigao optužnicu još 4. studenoga 1994.

Kao zapovjednik logora Sušica kod Vlasenice, koji su srpske snage osnovale u lipnju 1992., prvotno je optužen po 80 točaka za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja, zbog zločina prema zatočenicima.

Uhitio ga je SFOR u BiH u travnju 2000. kada je i prebačen u Haag.

Početkom rujna ove godine, pred sami početak suđenja, priznao je krivnju u sporazumu s Tužiteljstvom prema četiri točke treće izmijenjene optužnice koja ga je teretila za ubojstva, pomaganje i podržavanje silovanja i mučenje kao zločine protiv čovječnosti.

Rasprava o visini kazne održana je od 3. do 6. studenoga, kojom prilikom je optužba pozvala tri svjedoka i predala na uvrštenje u spis pismene izjave dviju žrtava i jednog vještaka. Obrana je pozvala dva svjedoka i ponudila na uvrštenje u sudski spis pismene izjave tri svjedoka a saslušana su i dva vještaka.

U obraćanju raspravnom vijeću Nikolić je izrazio kajanje i prihvatio odgovornost za zločine koje je počinio.

Kroz logor Sušica prošlo je oko 8.000 Bošnjaka civila i drugih nesrba iz Vlasenice. U krajnje nehumanim uvjetima bili su zatočeni muškarci, žene i djeca, pa čak i cijele obitelji.

Mnoge su zatočenice bile seksualno zlostavljane i silovane.

Dragan Nikolić je priznao odgovornost za ubojstvo devet zatočenih osoba, mučenje pet zatočenih i omogućavanje silovanja zatočenica.

"U logoru nije prošao nijedan dan i nijedna noć a da Nikolić i drugi nisu činili barbarska djela. Optuženi je surovo i sadistički tukao zatočenike i u tome uživao. Djela optuženog bila su strahovito surova i relativno dugog trajanja. Ne radi se o izoliranim postupcima, već o sustavnom sadizmu", navodi se u presudi.

Raspravno vijeće, pod predsjedanjem suca Wolfganga Schomburga, obrazlažući odluku da Nikoliću izrekne strožu kaznu od one koju je tražilo tužiteljstvo (15 godina), ukazalo je na neke negativne strane sporazuma o izjašnjavanju o krivnji, kao što je reduciranje činjenične i pravne osnove slučaja i priznanje krivnje iz koristi.

Među olakotnim okolnostima navedeno je priznanje krivnje, kajanje, proces pomirenja i suradnja s Tužiteljstvom. U kaznu će mu se računati tri godine i sedam mjeseci provedenih u pritvoru.

Pročitajte više