Račan: Ako sud odluči, vlada će odvjetnicima predati dokumentaciju o Gotovini

VLADA će, ako sud odluči, odvjetnicima generala Ante Gotovine dostaviti traženu dokumentaciju, izjavio je danas predsjednik Vlade Ivica Račan.

"Ako sud odluči, dostavit ćemo (dokumentaciju). Ova Vlada prihvaća odluku suda", rekao je Račan za Hrvatski radio, komentirajući HSLS-ovu najavu o podnošenju interpelacije o Vladinu postupku u slučaju generala Gotovina protiv kojeg je Haaško tužiteljstvo podignulo optužnicu .

Govoreći o toj inicijativi HSLS-a, Račan je ocijenio kako je "vidljivo da je tu više emocija, nego ratia (racija)".

Ponovio je da je raspisivanje nagrade za podatke o generalu Gotovini "stvar i procjena policije", da se "ni sam ne slaže s mnogim elementima haaške optužnice protiv Gotovine", ali da je "jedino mjesto za pobijanje tih elemenata Haaški sud".

"Sam Gotovina mnogo bi učinio i pomogao Hrvatskoj da prihvati tu logiku", rekao je Račan.

Kad je riječ o izborima, ponovio je kako bi osobno volio da se parlamentarni izbori održe ove, a ne iduće godine. "Druga polovica studenoga je realna, eventualno, ali nisam za to, prvih dana prosinca", izjavio je Račan, tumačeći da kad se spominje datum izbora, treba voditi računa o obvezama koje Hrvatska treba ispuniti na putu u EU.

"Ako budemo odgovorni, radišni i preko ljeta, taj posao se mora završiti najkasnije u listopadu. Nakon toga možemo na izbore", rekao je predsjednik Vlade.

Govoreći o najavljenoj, pojačanoj Vladinoj promidžbi, istaknuo je da će se te aktivnosti financirati iz redovitih (proračunskih) izvora. Vlada je obvezna obavijestiti građane o svojem radu, onom što je učinila, a što nije. Ako je to obveza, treba biti financirana iz redovitih sredstava, rekao je premijer.

Dodao je, međutim, da nije isključen ni novac sponzora, ali pod uvjetom da ne kompromitiraju Vladu.

Pročitajte više