Račan: Da službe znaju da je Gotovina u Hrvatskoj bio bi uhićen

PREDSJEDNIK vlade Ivica Račan izjavio je u petak kako bi general Ante Gotovina bio uhićen da hrvatske službe "znaju da je u Hrvatskoj i gdje", komentirajući današnju izjavu glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte kako se nada da će "Ratko Mladić i Radovan Karadžić, kao i general Gotovina biti uhićeni i izručeni Haaškom sudu do kraja ove godine".

"Da hrvatske službe znaju da je Gotovina u Hrvatskoj i gdje je, bio bi uhićen", rekao je Račan dodajući kako se nada, ukoliko je general "negdje drugdje, da će ga vlasti te zemlje uhititi i realizirati zahtjev Haaga".

"Hrvatska vlada nije imala nikakav kontakt s generalom Gotovinom", rekao je premijer novinarima u Saboru.

Podsjetio je da je još ljetos, kada je Gotovina u jednom intervjuu izrazio spremnost surađivati s Haagom, govorio da je "general napravio dobar korak, ali da mora napraviti i drugi, stupiti dakle u suradnju sa sudom u Haagu i tamo se obraniti".

"To sam tvrdio tada to tvrdim i danas", istaknuo je Račan ponovivši kako je to dobro i za Gotovinu i za Hrvatsku.

"Ukoliko taj dobrovoljni scenarij ne ide, ne preostaje drugo, ukoliko je general Gotovina u Hrvatskoj i mi to znamo, da bude u Hrvatskoj uhićen", rekao je Račan.

Na novinarsku primjedbu kako u slučaju Gotovina "vrijeme curi", te da neke zemlje upravo rješavanjem toga slučaja, odnosno uhićenjem Gotovine uvjetuju ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, premijer je kazao kako "hrvatska vlast čini sve da ispuni sve svoje obveze i ne prihvaća implikacije na njezin račun".

"Spremni smo izvijestiti naše prijatelje o tome što činimo i ne mislim da Hrvatska treba biti kažnjena zato što nije mogla uhapsiti Gotovinu jer nije u Hrvatskoj", rekao je Račan. Ocijenio je i kako bi trebalo ići malo obzirnije s pritiscima prema Hrvatskoj.

Svjesni smo svojih međunarodnih obveza posebno kad je riječ o suradnji s Haagom i tu nema oportuniteta, jedino što ne možemo prihvatiti da budemo kažnjeni za nešto što ne možemo napraviti, rekao je Račan.

Carla del Ponte u petak je predstavila prioritete svog novog mandata odobrenog rezolucijom 1503 Vijeća sigurnosti UN.

Kao glavne prioritete izdvojila je dovršetak svih istraga u 2004. godini i osiguranje predaje svih preostalih 17 bjegunaca, pri čemu je istaknula da "hrvatska vlada treba odmah prebaciti Antu Gotovinu u Haag a Srbija i Crna Gora treba to isto učiniti s Ratkom Mladićem". Vlasti bosanskih Srba moraju pružiti svu suradnju kako bi se uhitilo Karadžića, rekla je tužiteljica.

Upozorivši kako odgađanje uhićenja svih bjegunaca ugrožava "izlaznu strategiju" Tužiteljstva, Del Ponte je prvi put uz Karađžića, Mladića i Gotovinu apostrofirala i "Srebreničku petorku" optuženih za genocid. Od 17 bjegunaca, 15 ih je iz RS od kojih 8 optuženih za genocid. Gotovina je jedini Hrvat na popisu.

Konferenciju je zaključila citiranjem izjava bivšeg i sadašnjeg predsjednika ICTY-a Claudea Jorda i Theodora Merona prema kojima "ovaj sud neće zatvoriti vrata dok ne bude sudio Karadžiću, Mladiću... i dodajmo Gotovinu", kazala je.

Pročitajte više