Račan: Glavni odbor SDP-a oštro raspravljao o izbornim rezultatima

NAKON cjelodnevne sjednice Glavnog odbora SDP-a, prve od lanjskih parlamentarnih izbora, predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je kako su u stranci oštro raspravljali o svojem izbornom rezultatu, no da nema senzacionalnih vijesti o sukobima, ostavkama i smjenjivanjima u SDP-u.

"Žao mi je što se stvara takva atmosfera uoči sjednica poput Glavnog odbora", rekao je Račan novinarima, komentirajući medijske najave o stavljanju mandata na raspolaganje dvojice članova Predsjedništva SDP-a - Ivice Pančića i Milana Bandića.

Pojasnio je da se mandat na raspolaganje ne može podnijeti Glavnom odboru SDP-a, već dati ostavka, ali da ostavke nisu date.

"Pozvao sam one koji se igraju tim stvarima, ako to nisu puke špekulacije u medijima, da imaju snage i idu u raspravu o tome s čim su nezadovoljni", rekao je Račan, dodajući kako ih je pozvao i da budu kandidati za novo stranačko vodstvo pa i njegovi protukandidati za čelno mjesto SDP-a.

Predsjednik SDP-a naglasio je kako je Glavni odbor stranke danas "jednoglasno ocijenio da SDP nije zadovoljan svojim izbornim rezultatom, ali da je ostao snažna politička opcija".

"Naš izborni učinak realni je rezultat našeg obnašanja vlasti i koalicije u kojoj smo bili", rekao je Račan.

Napomenuo je kako je Glavni odbor stranke, osim o slabostima i greškama SDP-a, razgovarao i o tome što se treba popraviti u radu stranke da bi bila spremna za iduće izbore.

Naglasio je da će SDP veću pozornost posvetiti obnovi i čvrstoći stranke u županijskim i gradskih organizacijama gdje su ostvarili lošije izborne rezultate.

Točan datum održavanja stranačke Konvencije na kojoj bi se trebalo birati novo vodstvo stranke, bit će određen na slijedećoj sjednici Glavnog odbora, a Račan je rekao da će se održati najvjerojatnije krajem travnja.

"Osigurat ćemo da na vrh stranke dođu i novi ljudi, osim onih koji su stranku do sada predstavljali", dodao je te naglasio da "SDP želi biti spreman osvojiti vlast na idućim izborima - bili oni redoviti ili prijevremeni".

Račan je napomenuo kako je u protekle četiri godine socijal-demokratska opcija bila u Hrvatskoj po prvi puta na vlasti, no, kako je ocijenio, bila je "suočena s revoltom desnice i nesklonošću među koalicijskim partnerima, s obzirom na SDP-ovu lidersku poziciju".

"Iz toga trebamo izvući pouku, kako stranka ne bi ostala bez svog stranačkog identiteta, i utvrditi kako organizacijski i sadržajno dignuti razinu stranke za slijedeće izbore", rekao je Račan.

Dodao je kako SDP nema ništa protiv da HDZ redovito odradi svoj mandat i nastavi gospodarski i demokratski razvoj Hrvatske kojemu je, kako je kazao i "SDP pridonio u protekle četiri godine".

Komentirajući pak najave u medijima o stavljanju mandata na raspolaganje Milan Bandić je izjavio kako "odgovorni ljudi unutar SDP-a nikada ne polemiziraju putem novina" i da on spada među takve.

Ivica Pančić je rekao kako je "normalno da se i na Glavnom odboru (stranke) raspravlja o njegovoj odgovornosti kao bivšeg ministra i člana Predsjedništva stranke".

Dodao je da je "možda došlo do određenog neslaganja oko ocjene u kakvom je stanju danas stranka" te da, prema njegovoj procjeni, za osvajanje 30 do 35 posto glasova birača u SDP-u moraju napraviti bitne pomake, i to već od iduće stranačke Konvencije.


Pročitajte više