Račan: Gospodarski rast od najmanje pet posto godišnje

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan kazao je danas u Opatiji kako je osnovno postignuće njegove Vlade stabilna, otvorena i konkurentnija Hrvatska.

Ova je Vlada donijela dugoročnu strategiju gospodarskog razvoja prema kojoj bi BDP po stanovniku u sljedećih desetak godina trebao biti udvostručen u odnosu na 2001., nezaposlenost prepolovljena uz zadržavanje makroekonomske stabilnosti, kazao je Račan na 11. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista.

Trodnevni skup, koji je danas počeo u Opatiji, okupio je nekoliko stotina dužnosnika, ekonomskih stručnjaka i gospodarstvenika koji će raspravljati o ekonomskoj politici Hrvatske u 2004.

Račan ističe da je Vlada, u skladu sa strategijom, kao zadatke utvrdila rast BDP-a od najmanje pet posto godišnje, uz nisku stopu inflacije od 2 do 3 posto godišnje, te smanjenje broja nezaposlenih na oko 200.000 osoba, uz maksimalnu stopu nezaposlenosti od 10 posto.

Naglašava također da rast mirovina treba uskladiti s rastom plaća, da treba završiti započete cestovne projekte, modernizaciju željeznice i plinofikaciju zemlje. Neophodno je potaknuti izvoz gotovih proizvoda, nastaviti privatizaciju, te zaustaviti uništavanje okoliša, kazao je Račan.

Istaknuo je kako se građane i privredu namjerava dodatno rasteretiti uvođenjem međustope PDV-a od 12 posto za poljoprivredu, prehranu i turizam.

Kao osnovno postignuće Vlade u protekle gotovo četiri godine, premijer navodi postignutu stabilnost, otvorenost i konkurentniju Hrvatsku. "Ostvarena su poboljšanja u gospodarstvu, socijalnim pravima, pravnoj državi, građanskim pravima i slobodama, u odnosu Hrvatske i međunarodne zajednice", kazao je Račan. No, naglašava i da se više moglo i trebalo napraviti u sprječavanju i kažnjavanju gospodarskog kriminala i korupcije, efikasnijoj pravnoj državi, poticanju izvoza, itd.

Pročitajte više