Račan: HDZ uvodi kontrolu nad medijima

IVICA RAČAN, čelni čovjek SDP-a i vođa opozicije u Saboru uputio je oštre kritike na račun HDZ-ovih nastojanja da nakon jednog dnevnog lista, nezakonito preuzme kontrolu i nad najvećom novinskom agencijom Hinom

"HDZ se, kada ne može, a želi ostati na vlasti, brani po svaku cijenu. Vladajuća stranka diktira i želi uvesti kontrolu nad medijskim prostorima." - naglasio je Račan.

Hrvatski sabor imenovao je u četvrtak dio članova Upravnog vijeća Hine, Božu Skoku, Dijanu Katicu, Dražena Jovića i Ivana Rusana, a zastupnici SDP-a su napustili Veliku vijećnicu prosvjedujući zbog nestručnosti predloženih kandidata, kršenja zakona i procedure.

"Izbor tih četvoro ljudi u Hininom Upravnom vijeću krši demokratske procese i standarde, a sve u cilju kako bi se dobila agencija koja će služiti vladajućoj stranci." - pojasnio je napuštanje sjednice Ivica Račan te dodao kako su u Saboru reagirali na "nebulozu", no bili su usamljeni.

"Mi smo protiv takvih pokušaja da se demokratski standardi vraćaju unatrag, a samim time se udaljavamo od Europe. S takvim procesima se ne možemo miriti." - dodao je Račan, koji će se tijekom dana susret s predsjednikom Mesićem kako bi razgovarali o aktualnom problemu.

Dodao je kako je slična stvar dogodila s izborom vanjskih članova Savjeta HNB-a, te da je bez dogovora klubova i konzultacija među parlamentarnim strankama donesena odluka o tako važnom tijelu.

Antun Vujić se nadovezao na predsjednika stranke, kazavši kako je tek jedan od četvoro izabranih članova ispunjava uvjete, no da vodi politički marketing nekih članova Sabora.

"Hina ne smije doći pod kontrolu politike, kao što niti veterinar ne može biti u takvom tijelu." - upozorio je Vujić.

"U dva navrata smo u Saboru na to ukazali, no ni iz Vlade ni iz HDZ-a to nisu osporili. To je nasrtaj na slobodu medija, jer se na te ljude moće izvršiti pritisak. Radi se o ad hoc proceduri da se nametnu svoja rješenja." - dodao je Vujić.

U SDP-u su dodali kako postoje i elementi koje bi mogao istražiti Ustavni sud, te da su na izbor reagiralo i društvo novinara i OESS.

"Žalim zbog ponašanja i poteza koji mogu utjecati na pozitivan rezultat pregovora s EU. Smatram da Sanaderova žurba s pregovorima utječe na loš rad Vlade." - dodao je Račan.

"HDZ je tvrdoglav, argumenti ne pomažu. Trebamo vidjeti što bi drugo moglo pomoći." - dodao je o manipulaciji Račan.

Zašto zabraniti rad nedjeljom?

Ivica Račan se dotakao i pitanja zabrane rada nedjeljom, za koje smatra da nema osnove.

"Pogledajte zaposlenike u trgovačkim centrima, Nije rješenje zabraniti njihov rad nedjeljom, već osigurati da, za one koji žele raditi, to bude adekvatno plaćeno. Barem to." - smatra bivši premijer.

Studenti su postali žrtve vlasti

U SDP-u žale zbog onog što se događa oko povlaštenog upisa djece hrvatskih branitelja na Sveučilišta.

"Radi se o lošem pristupu Vlade te lošoj odluci o povlaštenim studentima. To objektivno svađa studente, te izolira branitelje, iako to nisu htjeli. Takva je odluka još jedan primjer neodgovornog ponašanja Vlade. Uz to, Primorac je sposoban izbjeći sučeljavanje s problemima." - smatra Račan.

"Sada se stvari prebacuju na Sveučilišta, no ne mogu tako lako oprati ruke. Dobili smo zavađene ljude, a djeca su postala žrtve vlasti." - zaključio je Račan.

Srđan Hebar

Pročitajte više