Račan: Hrvatska će podržati standarde EU-a

HRVATSKI premijer Ivica Račan izjavio je danas, gostujući na Radiju 101, da će Hrvatska razgovarati s "prijateljima u Americi" kako bi vidjela može li se pitanje američkog zahtjeva za potpisivanjem sporazuma o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu, "riješiti bez američkog ultimatuma".

Upitan hoće li Hrvatska ispuniti zahtjeve SAD-a, ili riskirati ukidanje vojne pomoći i poslušati sugestije Europske unije (EU), Račan je rekao da će podržati standarde EU, i da hrvatska Vlada očekuje od SAD-a da razumije "da nije dobro postaviti takav ultimatum Hrvatskoj", koja teži ulasku u EU.

Najavio je i da postoji mogućnost da se hrvatski vojnici pošalju u Irak, s obzirom da je Hrvatska i ranije izrazila spremnost pomoći poslijeratnom Iraku. Riječ je o dijelu jedinice Hrvatske vojske koja bi trebala zamijeniti sadašnju u Afganistanu.

Govoreći o tome hoće li država dati jamstva za brodogradilište "Viktor Lenac", Račan je rekao da bi država dala jamstva pod uvjetom da novac daju Svjetska banka i vlasnici "Viktora Lenca".

"Ako ne bude pomoći vlasnika i Agencije Svjetske banke, hrvatska Vlada će tražiti stečaj Viktora Lenca", istaknuo je premijer.

Ocijenio je da je stanje u hrvatskoj brodogradnji općenito vrlo složeno, te da "ono što je profitabilno poput, puljskog Uljanika, treba ostati i imati pripomoć hrvatske Vlade", no "ostalo će morati biti radikalno preispitano".

Račan drži da dug Hrvatske od 16,5 milijardi dolara ne "zaslužuje alarm", jer je dug same države oko sedam milijardi, koje se, rekao je, može pokriti deviznim rezervama, a ostalo su dugovi poduzeća i privatnih banaka.

Premijer također smatra da je zaduženje zbog razvojnih projekata koji će vratiti dug, "dobro zaduženje".

Račan je ponovio da inzistira na realnoj procjeni štete od suše, te da "neće biti licitiranja sa štetom" prije kolovoza, kada se, kako je naglasio, tek može napraviti realna procjena za neke kulture, primjerice, najviše pogođene sušom šećerne repe.

Na pitanje slušatelja o nezadovoljavajućoj reformi uprave, Račan je najavio da će Vlada za mjesec dana dati prijedlog novog zakona o Vladi, kojim će se vrlo precizno naznačiti dovršetak te reforme.

Odbacio je špekulacije kako je EU sugerirala da se parlamentarni izbori održe ove godine, ponovio je da Hrvatska do listopada mora ispuniti uvjete EU-a te je najavio radno ljeto Vlade.

Premijer Račan također je najavio mogućnost "zamrzavanja" viza sa Srbijom do jeseni, pod uvjetom, naglasio je, da od Srbije dobijemo njihov doprinos normalizaciji odnosa dviju država.

Pročitajte više