Izuzeće Hrvatske u vezi ICC-a nije izgledno

PROFESORICA međunarodnog prava na Sveučilištu Johns Hopkins i članica utjecajnog američkog Vijeća za međunarodne odnose Ruth Wedgewood rekla je kako nije izgledno da će Hrvatska biti izuzeta od potpisivanja bilateralnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama o izuzeću Amerikanaca od Međunarodnog kaznenog suda (ICC), prenosi u petak Glas Amerike.

"Wedgewood smatra da predsjedničko izuzeće Hrvatske od potpisivanja bilateralnog sporazuma nije izgledno, jer se izuzeće predviđa samo za saveznike od ključne važnosti", javlja Glas Amerike.

"Izuzeće nije izgledno prije svega zbog raspoloženja na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država", kaže Wedgewood. "Na Capitol Hillu se smatra da će Međunarodni kazneni sud biti uglavnom sastavljen od Europljana, ili će pak njime dominirati ideje iz tog dijela svijeta. Na njemu će biti utjecajni stručnjaci iz zemalja koje su u svijetu preuzele svojevrsnu pacifističku ulogu, što se moglo vidjeti u iračkoj krizi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države su do sada s 35 zemalja potpisale bilateralni sporazum o izuzeću američkih građana od nadležnosti ICC-a, kojim te zemlje prihvaćaju da ne izručuju Amerikance Sudu.

Hrvatska vlada još nije odlučila hoće li potpisati bilateralni sporazum o neizručivanju američkih državljana ICC-u, a nada se da će to izbjeći dobivanjem izuzeća od strane američkog predsjednika.

Sjedinjene Države su rekle da će prekinuti vojnu pomoć državama koje ne potpišu sporazum do 1. srpnja 2003., prema zakonu o Zaštiti američkih vojnika (ASPA). Isti zakon, međutim, dopušta američkom predsjedniku da se temeljem nacionalnih interesa odrekne ove mogućnosti.

Hrvatska bi, ako do 1. srpnja ne potpiše sporazum ili ne dobije izuzeće američkog predsjednika, mogla izgubiti vojnu pomoć u vrijednosti 19 milijuna dolara".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara