Račan: Hrvatska po izdvajanju za zdravstvo na razini Europske unije

HRVATSKA za zdravstvo izdvaja devet posto BDP-a po čemu je na razini razvijenih zemalja Europske unije, no problem koji trebamo riješiti jest kako zadržati tu visoku stopu izdvajanja, a povećati BDP da bi za zdravstvo bilo više novca, rekao je premijer Ivica Račan danas u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Račan je prisustvovao dodjeli diploma 25-orici polaznika jednogodišnjeg poslijediplomskog studija ´Menadžment u zdravstvu´ koji provodi Škola narodnog zdravlja ´Andrija Štampar´. Na svečanosti je promovirano 80 polaznika studija u školskoj godini 2003./2004.

´Vaša je obveza da realizirate reformu zdravstva čiji je osnovni cilj u središte sustava dovesti građane koji traže i koriste zdravstvene usluge´, naglasio je Račan.

Po njegovim riječima, studij menadžmenta u zdravstvu dokaz je globalne konkurentnosti i privlačnosti Hrvatske.

´Ugledni predavači sa 14 vodećih svjetskih sveučilišta, uključujući Yale, Harvard, londonsko, berlinsko i milansko sveučilište jamstvo su uspješnosti obrazovanja hrvatskih menadžera za buduće europsko zdravstvo´, rekao je Račan.

Naveo je podatak da je u zadnje tri godine u izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova uložena milijarda kuna, nakon petogodišnjeg razdoblja u kojem je amortizacija u zdravstvu bila administrativno ukinuta.

Nakon službenog zahtjeva za primanje u EU Hrvatska će se, naglasio je Račan, suočavati sa situacijama u kojima je put od ´pojedinačnog prava´ do opće podrške tvrd i trnovit.

´Vjerojatno ćemo nasuprot prihvaćanju programa promjena i dalje imati jezik demagogije, advokate privilegija i populističke pravednike´, kazao je Račan.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić, koji je i sam bio polaznik studija, naglasio je da zdravstvo zahtijeva bolje upravljanje budući da godišnje raspolaže sa 14 milijardi kuna.

Pročitajte više