Račan i Sanader obavili primopredaju u Banskim dvorima

NOVI i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i Ivica Račan danas su u Banskim dvorima obavili primopredaju dužnosti.

Zadovoljan sam što se ta gesta odigrava u za Hrvatsku dobrim okolnostima - Hrvatska je stabilna zemlja i u gospodarskom i političkom pogledu, i vjerujem da je tome pridonijela i Vlada kojoj sam bio na čelu, izjavio je Račan.

Izrazio je nadu da će nova Vlada očuvati i razvijati dostignute demokratske standarde. "Naprijed da, natrag ne", poručio je Račan svom nasljedniku.

Račan je izrazio i želju da Sanaderova Vlada nastavi uspješan rad. Ono što smo dobro radili nastavite, dobro započete poslove pokušajte završiti, tamo gdje nismo dobro radili pokušajte ispraviti ili započnite iznova, poručio je Račan.

Premijer Sanader zahvalio je dosadašnjoj Vladi na njenom radu, posebice u pogledu približavanja Hrvatske EU.

U novoj Vladi nastavit ćemo tim putem, nadamo se u prvom polugodištu iduće godine pozitivnom odgovoru iz Europe (o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU), a borit ćemo se da dobijemo datum početka pregovora s EU, kazao je Sanader.

Suglasio se da su na unutarnjem planu važne politička i makroekonomska stabilnost kao preduvjeti daljnjeg napretka i prosperiteta Hrvatske.

Sanader je ponovio da je njegova Vlada vlada svih hrvatskih građana i političkih stranaka, te izrazio nadu da će, uz natjecanje, stranke voditi računa i surađivati na bitnim pitanjima nacionalnog državnog interesa, među koje je ubrojio i rast standarda, kupovne moći, materijalnog položaja umirovljenika i sl.

Nada se i iskoraku u pogledu suradnje Vlade i Sabora, čemu bi trebale pridonijeti i konzultacije među strankama i prije nego što neka pitanja dođu pred Sabor.

Ponovio je i uvjerenje da će nova Vlada s 14 ministarstava biti učinkovitija od prijašnje, možda i zbog toga što nema toliko koalicijskih partnera.

Sanader i Račan primopredaju su obavili u nazočnosti svojih najbližih suradnika - novih i bivših potpredsjednika Vlade Jadranke Kosor i Andrije Hebranga, odnosno Slavka Linića i Gorana Granića, te bivše ministrice bez portfelja Gordane Sobol.

Novog premijera i Vladu bivši je premijer dočekao s izvješćima o važnim pitanjima i projektima kojima se Vlada bavila, te zapisnicima sa svih Vladinih sjednica.

Pročitajte više