Račan na savjetovanju zagrebačkog sdp-a

Pred Hrvatskom su dva puta put u Europu, te put gospodarskog razvoja i ambicioznih infrastrukturnih projekata, istaknuo je danas predsjednik SDPa Ivica Račan na 6. savjetovanju zagrebačke Gradske organizacije Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).

´Put u Europu je otvoren, trasiran, a kojom brzinom će Hrvatska stići u Bruxelles ipak, dominantno, ovisi o nama samima´, rekao je Račan, dodajući da možda nikada u povijesti hrvatski građani nisu bili tako izravno i jasno suočeni sami sa sobom.

´Na hrvatskom tlu, po prvi put, nema stranih vojnika, po prvi put nemamo stranog gazde, pa ni ´jape´(oca)´, izjavio je Račan, koji je stranačkim kolegama poručio da put u Europu nije nimalo lagan.

´Neki će ići u luksuznim automobilima, a neki, na žalost, umorni, pješice´, upozorio je, te hrvatskim socijaldemokratima u zadaću stavio popravljanje socijalne slike države. ´To je zadaća hrvatske socijaldemokracije - da čini što može, da ne lamentira o onome što je nerealno, a ono što ne može danas, da učini sutra´, naglasio je.

Upozorio je i na teme koje se apostrofiraju u Europi - poštivanje ljudskih prava, suradnja sa susjedima, tempo povratka izbjeglica, suradnja s međunarodnim institucijama, a u hrvatskom slučaju to znači i s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

´O tim stvarima u Hrvatskoj nema uvijek dovoljno suglasnosti´, rekao je Račan.

Kad je riječ o gospodarskom razvoju, priznao je da koalicijska vlast u protekle tri godine nije učinila sve što su građani očekivali, nije dovoljno brzo provodila promjene, no, ocijenio je, ´uspjela je pokrenuti razvoj države, utrti razvojni put´.

´Bilo je izuzetno važno odmaknuti se od ruba gospodarske, pa i političke provalije, a istodobno sačuvati stabilnost´, kazao je Račan.

Od infrastrukturnih projekata istaknuo je auto-cestu Zagreb-Split, ulaganja u željeznicu (13,5 milijardi kuna), plinofikaciju.

´Auto-cesta Zagreb-Split je i test naše sposobnosti, uz nju će se moći pročitati ´razvojni klikeri´ naših općina, gradova i županija´, rekao je Račan, te najavio da će vrlo brzo biti trasiran i idejni projekt te ceste od Splita prema Dubrovniku.

Na skupu zagrebačkih SDP-ovaca Račan je istaknuo da SDP cijeni koalicijske partnere - i kad se međusobno slažu i kad se ne slažu.

Dodao je kako za njega osobno i za SDP, koalicija i koalicijska vlast nisu samo povijesna nužnost nego i povijesna potreba.

Stranačkim kolegama poručio je da treba znati živjeti s razlikama.

Kao premijer, Račan je zagrebačkim SDP-ovcima najavio da će idućih dana posjetiti Grad, kao šef stranke poručio im da je važno da SDP i u Zagrebu ide dalje, da svjedoči da pošteno obnaša vlast.

´Kao Zagrepčanin volio bih da neki ljudi s entuzijazmom nastave dalje, neovisno slažu li se ili ne, volio bih da na idućim izborima glasujem za Milana, Vlastu, Zdravka i ostale´, poručio je Račan.

Šef zagrebačkog SDP-a Milan Bandić kazao je da SDP pokazuje kako se nosi teret odgovornosti, da će to činiti i dalje, ali neće dopustiti preraspodjelu odgovornosti mimo izbornih rezultata.

Najavio je da će se ove godine u sklopu programa Poticajne stanogradnje (POS) osigurati zemljište i infrastruktura za pet tisuća stanova, a iduće godine zemljište za još toliko stanova.

Pročitajte više