Račan: Na "Sunčanom Hvaru´" lomi se model privatizacije

PREMIJER Ivica Račan ocijenio je da se na privatizaciji hotelskog poduzeća ´Sunčani Hvar´ lomi model privatizacije u Hrvatskoj.

Tu se, sasvim sigurno, lomi model privatizacije, rekao je Račan gostujući na Hrvatskoj televiziji.

Podsjetio je da je (međunarodni) natječaj za prodaju ´Sunčanog Hvara´ završen, da je Hrvatski fond za privatizaciju predložio odluku (o prodaji hvarskih hotela slovenskim Termama Čatež), ali da ju Vlada još nije potvrdila.

Najavio je da će se, prije nego se taj prijedlog stavi na dnevni red Vladi, još jednom ´dubinski´ analizirati cijela situacija i onda donijeti odluka.

Radno će se razgovarati s predstavnicima Uprave i Nadzornog odbora ´Sunčanog Hvara´, predstavnicima lokalne vlasti kako bi se situacija raščistila i utvrdila odgovornost za ono što je trebalo napraviti, a nije napravljeno, najavio je Račan.

Govoreći o tome što hrvatski građani mogu očekivati u 2003., premijer je istaknuo kako je vrijeme ´stezanja remena´, oskudice definitivno iza nas, te kako će brzina kojom će rast standard ovisiti o rastu gospodarstva.

Na dobrom smo putu, ocijenio je Račan, poručujući kako nema razloga za pesimizam.

Najavio je da će plaće u ovoj godini biti nešto veće, standard također, no ne onoliki koliki bi građani željeli.

Ipak, upozorio je, i dalje treba biti realan, a svaka odluka mora biti promišljena. Svaka odluka mimo mogućnosti baca zemlju na rub ponora, rekao je premijer Račan.

Izrazio je nadu da će idući parlamentarni izbori biti redovni. Istaknuo je kako je njegova dilema u tom pogledu: izbori krajem ove ili početkom iduće godine. Ako mene pitate, gledajući probleme i zadaće koje treba riješiti, imamo, nadam se, još ovu godinu za to, rekao je Račan, podsjećajući da se redovni izbori moraju održati do proljeća 2004.

Račan je ocijenio kako odluka da se zahtjev za punopravnim članstvom Hrvatske u EU podnese sredinom veljače nije preuranjena.

Procijenili smo da je to pravi trenutak, rekao je hrvatski premijer.

Opetovao je da jedino aktivna pozicija Hrvatske skida s dnevnog reda opasnost regionalnog pristupa Europskoj uniji, odnosno vezivanja Hrvatske za druge zemlje u regiji.

Pročitajte više