Račan: Nadamo se razumijevanju susjeda i EU o proglašenju gospodarskog pojasa

PREMIJER Ivica Račan izrazio je danas nadu da će se u razgovorima sa susjedima, te predstavnicima EU doći do suglasnosti za proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu, a ako ne suglasnosti onda razumijevanja za takav potez.

Premijer je istaknuo da je pravno proglašenje gospodarskog pojasa stvar Hrvatske, da je uvođenje gospodarskog pojasa hrvatski nacionalni interes, ali i da se u njegovu ostvarivanju ne smije izazivati sukobe sa susjedima i da to ne smije naštetiti hrvatskom strateškom interesu - ulasku u EU.

Račan je istaknuo da se u Vladi već dugo radi na tom pitanju, da je osnovana međuresorska radna skupina koja je započela razgovore sa susjedima, posebno Italijom i Slovenijom, te predstavnicima EU.

Naglasio je da su u rujnu predviđeni sastanci mješovitih skupina Hrvatske i Italije u Rimu, sastanci sa Slovenijom, te da će se u Bruxellesu održati i sastanak zemalja Sredozemlja na kojem će se raspravljati o toj temi.

"Nakon toga, naš je plan, prema prijedlogu radne skupine izići pred Hrvatski sabor s inicijativom koja bi trebala imati zakonodavni karakter", kazao je Račan tijekom današnjeg razgovora s novinarima u Banskim dvorima.

Ponovio je kako je važno ostvariti taj strateški interes, ali i ne naštetiti strateškom cilju ulaska u EU, te izrazio optimizam i nadu da će se taj posao uspješno završiti.

Ponovio je također kako se nada da će se u predostojećim razgovorima dobiti razumijevanje susjeda i EU prije nešto što Vlada iziđe pred Sabor s konkretnim prijedlogom.

Najavio je da će se procijeniti tijek razgovora i tada javno izići s njihovom ocjenom.

"Nećemo se libiti da eventualno kažemo - nemamo tog razumijevanja, uvođenje bi naštetilo Hrvatskoj, ali oni koji odlučuju to moraju znati", rekao je.

Premijer nije želio komentirati javne inicijative i skupljanje političkih poena na temi proglašenja gospodarskog pojasa.

Preporučio je da to pitanje do kraja rujna, dok ne bude riješeno, ne bude predmet skupljanja dnevno-političkih poena, te ponovio da u pogledu proglašenja gospodarskog pojasa nema razlika u političkim strukturama, neovisno je li riječ o vlasti ili opoziciji.

Pročitajte više