Račan odbacio intonacije da se Hrvatskoj zatvaraju vrata Europe, može se očekivati ratifikacija SSP-a u engleskom parlamentu

PREMIJER Ivica Račan odbacio je danas intonacije u nekim medijima po kojima se Hrvatskoj zatvaraju vrata Europe.

"Siguran sam da danas možemo reći dobar dan, a ne zbogom Europo", rekao je premijer Račan na današnjoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Poručio je da hrvatske građane ne treba plašiti pesimizmom.

Nije želio komentirati kalkulacije po kojima je slučaj haaškog optuženika generala Ante Gotovine samo izlika da se Hrvatsku drži podalje od EU, odnosno da nije tog slučaja, da bi bio neki drugi razlog.

Govoreći o skorašnjem dolasku glavne haške tužiteljice u Zagreb opetovao je da Hrvatska surađuje i želi surađivati s Haagom.

Vlada je na liniji suradnje s Haagom, ne prihvaćamo drugačija tumačenja, rekao je Račan dodavši da oni koji tvrde suprotno moraju dati argumente.

Bit ćemo u stanju i Carli del Ponte iznijeti sve argumente koji govore o suradnji i otvorenosti ove Vlade suradnji s Haagom, istaknuo je.

"Ako se misli da je Hrvatska trebala nešto napraviti, a to nije mogla, onda se mora argumentirati gdje ga je (Gotovinu) mogla uhititi i zašto to nije učinila. Valjda se od nas ne očekuje da svoju nadležnost protegnemo na Europu, pa i šire, izjavio je Račan.

I kad nemamo vanjskog neprijatelja, neprijatelj smo sami sebi, komentirao je premijer tvrdnje kako iz Haaga nema pozitivnih signala da će razumjeti hrvatske argumente u slučaju Gotovine.

Opetovao je da Hrvatska ne može biti kažnjavanja za nešto što želi, a objektivno ne može napraviti, izrazivši uvjerenje da će sugovornici iz Europe to dobro razumjeti.

Ustvrdio je da u Hrvatskoj postoje snage koje nisu za suradnju s Haagom, koje izražavaju rezervu prema toj suradnji ili jednostavno misle da zahtjeve Haaga ne treba ispuniti.

Za takve se stavove ne može kažnjavati Hrvatsku, a mirenje s tim stavovima značilo bi izolaciju Hrvatske, rekao je premijer Ivica Račan na današnjoj konferenciji za novinare.

Može se očekivati ratifikacija SSP-a u engleskom parlamentu

Račan je izrazio  uvjerenje da se, nakon njegova posjeta Velikoj Britaniji, može očekivati odmrzavanje situacije i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske EU u engleskom parlamentu.

"Vjerujem da je pred nama odmrzavanje situacije i ratifikacija sporazuma", izjavio je premijer Račan na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Svoj optimizam, rekao je, temelji na dojmu što ga je stekao za svog boravka u Londonu razgovarajući s najvišim britanskim dužnosnicima.
Moj utisak je da su oni prema našim stavovima i argumentima pokazali poželjno razumijevanje. Koliko brzo će to biti pretočeno u konkretne političke poteze vidjet će se, izjavio je Račan.


Engleski Parlamenent zamrznuo je ratifikaciju Sporazuma zbog slučaja haškog optuženika generala Ante Gotovine koji je nedostupan hrvatskim vlastima i sudu u Haagu.

Račan opovrgnuo da je u Bbritaniji govorio o izborima

Premijer Ivica Račan odbacio je danas tvrdnje oporbenih hrvatskih čelnika po kojima je za posjeta Velikoj Britaniji pozvao službeni London da se uplete u izborni proces u RH.

"O izborima nisam govorio ni sa svojim sugovornicima ni u Shatham Houseu, vodećem britanskom vanjskopolitičkom forumu. Ne želim i ne mogu polemizirati s naslovima", rekao je Račan na konferenciji za novinare komentirajući tvrdnje oporbe i medijske napise da je za posjeta Velikoj Britaniji izjavio da bi, kazni li se aktualna vlast, u Hrvatskoj možda mogla doći vlast bez demokratskih stavova.

Račan je na konferenciji za novinare objasnio da je u Shatham Houseu govorio sat i pol, odgovarao na pitanja, te da nije dobro iz toga izvući jednu, navedenu rečenicu.

Ne govoreći o izborima, upozorio sam na sasvim određeno pitanje (slučaj generala Gotovine)- da ne možemo prihvatiti da Hrvatska bude kažnjena za nešto za što se ne daju argumenti. Rekao sam da bi to, ako bi se nastavilo, ne samo u Hrvatskoj nego šire u regiji osnažilo snage izolacionizma, pa i one koje ne žele surađivati na nekim pitanjima, primjerice pitanjima suradnje s Haagom, kazao je premijer Račan.

Račan je gostujući u Shatham Houseu govorio i o suradnji Zagreba i Haaga i odgovarao na pitanja.

"Možda će naša vlast pretrpjeti kritiku ili kaznu, pa ćemo se suočiti s vlašću koja neće imati demokratski stav da treba izvršiti čin pravde", odgovorio je Račan na novinarsko pitanje kako misli uvjeriti premijera Tonyija Blaira u tu suradnju s obzirom na neriješeno pitanje generala Ante Gotovine.

Pročitajte više