Račan: Odluka o neovisnosti bila jedini mogući rasplet

PREMIJER Ivica Račan istaknuo je danas, na primanju što ga je u povodu sutrašnjeg Dana neovisnosti priredila hrvatska Vlada, da je odluka o raskidu svih odnosa s bivšom državom što ju je prije 12 godina donio Hrvatski sabor bila logičan i jedini mogući rasplet svega što se dogodilo.

Podsjetio je da su svi dotadašnji napori Hrvatske za dogovor i mirno rješenje jugoslavenske krize, svi prijedlozi preustroja u savez samostalnih republika kao suverenih država, bili odbijeni.

Osmolistopadsku odluku Sabor je, podsjetio je, nakon raketiranja Banskih dvora dan prije, donio na tajnom mjestu. Prije 8. listopada 1991. već su se dogodile barikade, Plitvice, bombardiranje Vukovara, već su pale nebrojene žrtve, bio je okupiran dio hrvatskog teritorija, blokirane su luke, rat je stigao do Dubrovnika, a napadnut je i Zagreb, naglasio je Račan.

Znajući što nas očekuje, uspjeli smo obraniti hrvatsku samostalnost i neovisnost, a onda su uslijedile mučne godine oporavka, rekao je Račan.

Premijer ističe da se s novim tisućljećem Hrvatska konačno opredijelila za izgradnju vladavine prava, demokratskog društva, poštivanje ljudskih prava i obnovu na temeljima tržišnog gospodarstva.

Odlučili smo, naglasio je, nadoknaditi izgubljeno vrijeme u dostizanju sustava vrijednosti identičnog europskom, a kao novi cilj Hrvatska je zacrtala i formalno uključivanje u proces proširivanja Europske unije. Napravili smo golem posao, započeli smo i proveli nekoliko vrlo teških, ponekad i bolnih reformi i učinili mnogo na europskom ustrojavanju Hrvatske, rekao je Račan.

Učinili smo sve da raščistimo nesporazume koji su se na tome putu pojavili, uvjereni da, kazao je Račan, pravedna Europa, ona velika Europa strogih, ali jedinstvenih pravila i poštenih mjerila, treba i malu Hrvatsku da bi bila potpuna.

I danas je više posla pred nama, nego iza nas, rekao je istaknuvši da je Hrvatska naučila prihvaćati izazove, primati nagrade, ali i podnositi razočarenja.

Sada znamo da imamo zrelosti, snage i hrabrosti predano ustrajati na našem putu. Misleći na sutra, Hrvatska ne zaboravlja da su tisuće života hrvatskih branitelja utkane u temelje njene slobode i samostalnosti, poručio je Račan.

Vladinu primanju nazočili su brojni uglednici iz hrvatskog javnog i političkog života, predstavnici sve tri vlasti, vjerskih zajednica, diplomatskog zbora, uglednih gospodarstvenika i td.

Pročitajte više